Κοσμος

Συνωμοσιολογικό κείμενο από «Ελληνίδα στην Ιταλία» γίνεται viral στο Facebook

Πολύ μεγάλη απήχηση στο Facebook έχει αποκτήσει κείμενο Ελληνίδας, που ισχυρίζεται ότι στην Ιταλία δεν υπάρχει πανδημία κορωνοϊού στη χώρα

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνωμοσιολογικό κείμενο από «Ελληνίδα στην Ιταλία» γίνεται viral στο Facebook

Τι ισχύει για το «κείμενο ελληνίδας που ισχυρίζεται ότι στην Ιταλία δεν υπάρχει πανδημία κορωνοϊού στη χώρααλλά οι θάνατοι οφείλονται στην κοινή γρίπη και μας το κρύβουν.

Ισχυρισμός 1: Δεν υπάρχει πανδημία κορωνοϊού στην Ιταλία, αλλά οι θάνατοι οφείλονται στην κοινή γρίπη και μας το κρύβουν.

Συμπέρασμα 1: Χιλιάδες επιβεβαιωμένοι θάνατοι συμβαίνουν στην Ιταλία λόγω του κορωνοϊού SARS-Cov-2. Ο ισχυρισμός ότι οι θάνατοι αυτοί οφείλονται στη γρίπη είναι θεωρεία συνωμοσίας.

Ισχυρισμός 2: Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από τη μεταφορά νεκρών με στρατιωτικά οχήματα στο Μπέργκαμο είναι κατασκευασμένες και αφορούν τους νεκρούς του ναυαγίου της Λαμπεντούσα το 2013.

Συμπέρασμα 2: Πρόκειται για πραγματικά βίντεο από το Μπέργκαμο, τον Μάρτιο του 2020.

ΨΕΥΔΕΣ

Πολύ μεγάλη απήχηση στο Facebook έχει αποκτήσει κείμενο Ελληνίδας, που ισχυρίζεται ότι κατοικεί στην Ιταλία, ότι δεν υπάρχει πανδημία κορωνοϊού στη χώρα, αλλά οι θάνατοι οφείλονται στην κοινή γρίπη και μας το κρύβουν. Επιπλέον, το βίντεο που κυκλοφόρησε από τη μεταφορά νεκρών με στρατιωτικά οχήματα στο Μπέργκαμο είναι μονταρισμένο και αφορά τους νεκρούς του ναυαγίου της Λαμπεντούσα το 2013. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν ισχύει.


Κυκλοφόρησε ως κείμενο σε δημοσιεύσεις με εκατοντάδες κοινοποιήσεις [παράδειγμα 1παράδειγμα 2] στο Facebook, με πηγή ένα προσωπικό προφίλ που δεν είναι πλέον διαθέσιμο.

xample.webp

xample2.webp

Ως προς τους θανάτους στην Ιταλία που οφείλονται σε ιογενείς παράγοντες, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα σε πραγματικό χρόνο στατιστικά για την τρέχουσα περίοδο στην Ιταλία, ως προς την κοινή γρίπη συγκεκριμένα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας, Παρακολούθησης και Προαγωγής της Υγείας (epicentro.iss.it) του ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, οι μελέτες υπολογίζουν τη θνησιμότητα λόγω της κοινής γρίπης κατά προσέγγιση, χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους. Όπως σημειώνεται, η ιταλική στατιστική υπηρεσία καταγράφει ετήσια ως ενιαία κατηγορία τα πιστοποιητικά θανάτου με αιτία ιογενείς λοιμώξεις, και απαιτούνται περίπου δύο έτη για την ανάλυση εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις λόγω μη εργαστηριακής επιβεβαίωσης ή απόδοσης του θανάτου σε “πνευμονία”. Επιγραμματικά, οι μελέτες συγκλίνουν σε έναν αριθμό περίπου 8.000 θανάτων ετησίως εξαιτίας του ιού της γρίπης. [πηγή] Για την τρέχουσα περίοδο 2019-20, εκτιμάται ότι η διασπορά της κοινής γρίπης, με επιδημιολογική κορύφωση την 5η εβδομάδα του 2020, έχει μέση ένταση (περ. 13 περιπτώσεις ανά 1000 ασθενείς).

Ως προς τη θνητότητα λόγω του κορωνοϊού SARS-Cov-2, σημειώνεται ότι τα παρεχόμενα στατιστικά στοιχεία αφορούν εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, διαδικασία που συντονίζει το προαναφερθέν Ινστιτούτο Επιδημιολογίας.

Έως τις 20 Μαρτίου 2020, οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις νόσησης από την νόσο COVID-19 ανέρχονταν σε 47.021 και οι θάνατοι σε 4.032. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αριθμοί αφορούν περίοδο λιγότερο από δύο μήνες, είναι προφανές ότι η διασπορά και η θνητότητα λόγω της νέας πανδημίας είναι μεγάλη.


Στο υπό εξέταση κείμενο αναφέρεται, επίσης, ότι οι εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από τη μεταφορά νεκρών στο Μπέργκαμο είναι «μοντάζ» και αφορούν τους νεκρούς του ναυαγίου της Λαμπεντούσα το 2013.

Κατ’ αρχάς, είχαμε πρόσφατα προβεί σε ανάλυση ορισμένων φωτογραφιών που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα ως δήθεν πρόσφατες από το Μπέργκαμο, και αξιολογήσαμε ότι όντως πρόκειται για φωτογραφίες φερέτρων από το ναυάγιο της Λαμπεντούσα. Μάλιστα, ο χώρος που τοποθετήθηκαν τα φέρετρα ήταν χώρος του αεροδρομίου του νησιού και όχι κάποιο «κλειστό γυμναστήριο», όπως αναφέρεται στο επίμαχο κείμενο.

Ωστόσο, το κείμενο αναφέρεται σε βίντεο που δείχνει στρατιωτικά οχήματα να μεταφέρουν σωρούς νεκρών στους δρόμους της πόλης Μπέργκαμο, στη Λομβαρδία.

Coronavirus, troppi morti a Bergamo: carovana dell'esercito trasporta le bare fuori regione

Έχουν κυκλοφορήσει αρκετά βίντεο, υπό διαφορετικές γωνίες, καταγράφοντας την πομπή των οχημάτων. [παράδειγμα 1παράδειγμα 2παράδειγμα 3παράδειγμα 4]. Η είδηση για τη μεταφορά στις 18 Μαρτίου σορών από την σφοδρά πληττόμενη πόλη του Μπέργκαμο προς άλλους δήμους (π.χ. Μπολόνια) που έχουν διαθέσιμες κοιμητηριακές και ταφικές υποδομές έχει επιβεβαιωθεί, τόσο από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, όσο και πληθώρα τοπικών μέσων. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η ιστοσελίδα των Ιταλών fact checkers bufale.net.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ