Κοσμος

ΗΠΑ: Η ελληνική ομογένεια θρηνεί τον πρώτο νεκρό από τον κορωνοϊό

Πρόκειται για τον 94χρονο Τζορτζ Πόσσα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ θρηνεί τον πρώτο της νεκρό από τον κορωνοϊό. Ο Τζορτζ Πόσσας από τη Νέα Υόρκη πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

Τον πρώτο της νεκρό θρηνεί η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ από κορωνοϊό. Σύμφωνα με το ομογενειακό site greeknewsonline.com, πρόκειται για τον ηλικίας 94 ετών βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Τζορτζ Πόσσα, από τη Νέα Υόρκη.

Ο Τζορτζ Πόσσας, δεύτερης γενιάς μετανάστης, γεννήθηκε από Έλληνες γονείς το 1926 στην Κορόνα της Νέας Υόρκης. Όπως αναφέρει το oxidayfoundation.org, σε ηλικία 17 ετών μπήκε στον στρατό με τη συγκατάθεση των γονιών του και έπειτα από σύντομη εκπαίδευση, τον έστειλαν στις Φιλιππίνες. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησε σε πολλά νησιά του Νότιου Ειρηνικού ενώ συμμετείχε και στην ιστορική Μάχη των Φιλιππίνων το 1944. Μετά τη νίκη των συμμάχων ο Έλληνας ομογενής μαζί συστρατιώτες του ξεκίνησε ακτοπλοϊκώς για τη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όμως καθ’ οδόν έμαθαν για την ατομική βόμβα και το τέλος του πολέμου.

Ο Πόσσας απολύθηκε από τον στρατό στις 29 Νοεμβρίου του 1946, την ίδια ημέρα που το 1918 ο πατέρας του απολύθηκε αφότου έλαβε μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά τον πόλεμο, ο Τζορτζ Πόσσας εργάστηκε ως ηλεκτρολόγος και το 1965 κατάφερε και άνοιξε τη δική του μεγάλη επιχείρηση στην οποία συνέχιζε να εργάζεται μέχρι τα 91 του χρόνια.

Ο Πόσσας παντρεύτηκε την Έβελιν Λαμπρινών το 1953 κι έμειναν μαζί για 64 χρόνια μέχρι τον θάνατό της. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά και εννέα εγγόνια.

Ο Τζορτζ Πόσσας ήταν υπερήφανος για την ελληνική του καταγωγή και συμμετείχε σε πολλές ερκδηλώσεις της ελληνικής ομογένειας στη Νέα Υόρκη, η οποία θρηνεί σήμερα για τον χαμό του από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Το 2017 είχε βραβευτεί στην Ουάσινγκτον για τη συνεισφορά του και είχε μιλήσει για τη ζωή του: