Κοσμος

Ιταλία κόκκινη ζώνη: Μια χώρα σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού

Οι πρώτες αντιδράσεις και οι σκηνές τρέλας στα σούπερ μάρκετ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός στην Ιταλία
Σε καραντίνα μια η Αιώνια Πόλη, Ρώμη © EPA/ALESSANDRO DI MEO

Από σήμερα 10 Μαρτίου ολόκληρη η Ιταλία σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού. Οι αντιδράσεις στα social media.

Από σήμερα Τρίτη 10 Μαρτίου μια ολόκληρη χώρα, η γειτονική μας Ιταλία, τίθεται σε καραντίνα και οι μετακινήσεις ενός πληθυσμού 60 εκατομμυρίων ανθρώπων περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό. Από σήμερα τα ταξίδια στην Ιταλία επιτρέπονται μόνο για «επείγουσες εργασιακές καταστάσεις και μόνο αν συντρέχουν λόγοι υγείας. Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί θετικά στον Covid-19 απαγορεύονται να βγουν από το σπίτι τους για κανέναν λόγο και αιτία.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε ότι τώρα είναι «η ώρα της ευθύνης». «Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται "εγώ μένω σπίτι"», πρόσθεσε. «Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες» , κατέληξε ο Τζουζέπε Κόντε

Όλες οι ιδιωτικές εταιρείες αλλά και το Δημόσιο της Ιταλίας θα εργάζεται σήμερα από το σπίτι. Απαγορεύτηκαν επίσης οι δημόσιες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις, αθλητικές συναντήσεις αναβάλλονται ή ακυρώνονται και φυσικά όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 3 Απριλίου.

Italy on lockdown: PM 'forced to intervene' amid coronavirus crisis


Τα εστιατόρια και τα μπαρ της Ιταλίας θα λειτουργούν από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα με παράκληση: να τηρείται απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου κατά την εξυπηρέτηση των πελατών.  Τα σούπερ μάρκετ παραμένουν ανοικτά, αλλά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και καταστήματα υποχρεούνται να κατεβάζουν ρολά την ημέρα πριν και ανήμερα μεγάλων εθνικών εορτών.

Οι καθεδρικοί και άλλοι ναοί της Ιταλίας δεν κλείνουν. Θα πρέπει και σε αυτήν την περίπτωση να τηρείται η απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου. Γάμοι, βαφτίσια και κηδείες απαγορεύτηκαν.

Ιταλία κόκκινη ζώνη

Οι Ιταλοί μην μπορώντας να βγουν από το σπίτι και βλέποντας τη χώρα τους σε καραντίνα στράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να περιγράψουν την κατάσταση που βιώνουν. Το trending χάσταγκ στην Ιταλία είναι το #ItaliaZonaRossa.

Ένα βίντεο που ανέβηκε στο Twitter είναι χαρακτηριστικό της τρέλας που επικρατεί στα σούπερ μάρκετ της χώρας μετά την επιβολή της καραντίνας.

Υπάλληλοι βρίσκονταν στην είσοδο των σούπερ μάρκετ για να ρυθμίζουν την είσοδο των καταναλωτών, οι οποίοι έκαναν με ηρεμία ουρά έξω από τις πόρτες με τα καρότσια τους. Πατάτες, μπισκότα, γάλα, ζάχαρη αλλά και σαπούνια και αντισηπτικά φεύγουν πρώτα από τα ράφια, σαν σε καιρό πολέμου, δήλωσε ένας καταστηματάρχης που ρωτήθηκε από το πρακτορείο Ansa. Οι τίτλοι των ιταλικών εφημερίδων σήμερα είναι χαρακτηριστικοί της κατάστασης: «Η Ιταλία κλειστή», «Όλοι στο σπίτι», «Πλήρης προστασία», «Όλα κλειστά».

Ενώ σκωπτικά ένας χρήστης γράφει: «Ας σκεφτούμε μια στιγμή όλους εκείνους που έφυγαν από την κόκκινη ζώνη για να ξυπνήσουν ξανά σε μια κόκκινη ζώνη».



«Κάθε μέρα και χειρότερα. Θέλω απλά να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης και να επιστρέψω στη βαρετή καθημερινότητά μου», αναφέρει ένας άλλος χρήστης στο Twitter ενώ αρκετά είναι τα μηνύματα συμπαράστασης προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Ιταλίας εξαιτίας του κορωνοϊού και της καραντίνας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ