Κοσμος

Τζόζεφ Ντι Άντζελο: Βίαζε και δολοφονούσε για 40 χρόνια

Η σκοτεινή εγκληματική ιστορία του πρώην αστυνομικού που συνελήφθη μετά από τέσσερις δεκαετίες

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζόζεφ Ντι Άντζελο
© EPA/JOHN G. MABANGLO

Τζόζεφ Ντι Άντζελο: Ο βιαστής και δολοφόνος που δρούσε ανενόχλητος για 40 χρόνια έως τη σύλληψή του τον Απρίλιο του 2018.

Τον Απρίλιο του 2018 συλλαμβάνεται στο Σακραμέντο ο άνθρωπος που είχε σπείρει τον τρόμο στην Καλιφόρνια για σαράντα χρόνια. Έκλεβε, βίαζε, δολοφονούσε, τρομοκρατούσε τα θύματα και περιέπαιζε την αστυνομία. Είχε δράσει σε πολλές περιοχές της Καλιφόρνιας κατά καιρούς και του είχαν δοθεί διάφορα παρατσούκλια. Ήταν υπεύθυνος για 100 διαρρήξεις, 50 βιασμούς και 12 δολοφονίες. Χρειάστηκε η επίμονη, ενδελεχής έρευνα των αστυνομικών ντετέκτιβ και των εγκληματολόγων, ώστε να συνδυαστούν και να αναλυθούν υποθέσεις που οδήγησαν στη σύλληψη του 74χρονου Τζόζεφ Ντι Άντζελο.

Τον Αύγουστο του 1980 ένα νεαρό νιόπαντρο ζευγάρι βρίσκεται δολοφονημένο στη Λαγούνα Νιγκέλ της Νότιας Καλιφόρνιας. Οι Χάριγκτον ήταν ήσυχοι άνθρωποι, τελειόφοιτος Ιατρικής ο σύζυγος και νοσοκόμα η σύζυγος. Είχαν αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό πηγαίνοντας για ύπνο, επειδή είχε πολλή ζέστη, και από εκεί πέρασε ο άγνωστος εισβολέας. Η γυναίκα έχει βιασθεί, ενώ και οι δυο είχαν θανατωθεί με χτυπήματα ρόπαλου στο κεφάλι. Δεν είχαν εχθρούς και οι έρευνες της αστυνομίας δεν οδήγησαν πουθενά. Σε τρεις μήνες η υπόθεση είχε «παγώσει».

Λίγο πιο βόρεια, στην περιοχή Ερβάιν, τον Φεβρουάριο του 1981 βρίσκεται νεκρή μια 28χρονη παντρεμένη γυναίκα. Είχε βιασθεί και είχε σκοτωθεί με χτυπήματα στο κεφάλι. Και πάλι οι αστυνομικές έρευνες δεν οδηγούν πουθενά και σε έξι μήνες παγώνουν.

Πέντε χρόνια αργότερα, στις 5 Μαΐου 1986, πάλι στην περιοχή Ερβάιν και σε μια ακριβή γειτονιά, βρίσκεται σκοτωμένη και βιασμένη μια 18χρονη κοπέλα που οι γονείς της έλειπαν σε ταξίδι διακοπών στο Μεξικό. Ύποπτος θεωρήθηκε αρχικά ο φίλος της, αλλά πολύ σύντομα αποδείχτηκε ότι δεν είχε ανάμιξη στη δολοφονία. Σε δυο μήνες, οι τέσσερις φόνοι και οι τρεις βιασμοί έχουν περαστεί στις «παγωμένες» υποθέσεις της ευρύτερης περιοχής του Όραντζ Κάουντι.

After searching for more than 40 years, authorities name Golden State Killer

Δέκα χρόνια αργότερα, το 1996, ανασύρονται από τα αρχεία του Όραντζ Κάουντι και ελέγχονται ξανά με νεότερες μεθόδους τα δείγματα σπέρματος που είχαν φυλαχθεί. Διαπιστώνεται ότι βιαστής και δολοφόνος και στις τρεις περιπτώσεις ήταν ο ίδιος άνθρωπος. Οι ντετέκτιβ που ασχολούνται με ανεξιχνίαστες υποθέσεις ερευνούν το DNA υπόπτων, αλλά δεν ταιριάζει με κανενός ύποπτου ή εγκληματία στην τράπεζα DNA. Στη συνέχεια, ελέγχουν παλαιότερες υποθέσεις και επισημάνσεις αστυνομικών και οδηγούνται σε μια άλλη δολοφονία ζευγαριού τον Μάρτιο του 1980 στην περιοχή Βεντούρα. Οι Σμιθ (ο σύζυγος δικηγόρος υποψήφιος για θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο, η σύζυγος διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων) είχαν βρεθεί δολοφονημένοι στο σπίτι τους, με χτυπήματα στο κεφάλι, ενώ η γυναίκα είχε βιασθεί. Τα δείγματα σπέρματος δείχνουν τον ίδιο δράστη, ο οποίος έδρασε πρώτα στη Βεντούρα και μετά κινήθηκε νότια, στο 'Οραντζ Κάουντι. Παρότι υπάρχει η γενετική του ταυτότητα, το όνομά του παραμένει άγνωστο.

Υπήρξαν και άλλες υποθέσεις βιασμών και φόνων, πιο βόρεια στην ακτή της Καλιφόρνιας,  στην περιοχή της Σάντα Μπάρμπαρα. Την 1η Οκτωβρίου 1979 ένα ζευγάρι αιφνιδιάστηκε μέσα στο υπνοδωμάτιό του από άγνωστο εισβολέα. Ο εισβολέας απομάκρυνε τη γυναίκα στο καθιστικό και κράτησε τον άντρα δεμένο στην κρεβατοκάμαρα. Ενώ μονολογούσε, προσπαθώντας να αποφασίσει αν θα σκότωνε τον άντρα, η γυναίκα δραπέτευσε, ο δράστης την κυνήγησε και την έπιασε. Στο μεταξύ, είχε επιχειρήσει να δραπετεύσει ο άντρας. Ο δράστης νιώθοντας ότι χάνει τον έλεγχο της κατάστασης, φεύγει από το σπίτι κλέβοντας ένα ποδήλατο.

Δυο μήνες αργότερα στην ίδια περιοχή, ο δράστης επιτίθεται πάλι σε ένα ζευγάρι - πρόκειται για έναν γιατρό και τη φιλενάδα του. Βιάζει τη γυναίκα και σκοτώνει και τους δυο. Μετά από επτά μήνες, πάλι στην ακτή της Σάντα Μπάρμπαρα σκοτώνει πάλι ένα ζευγάρι. Παρότι τα δείγματα σπέρματος δε φυλάσσονται από την αστυνομία της Σάντα Μπάρμπαρα οι έμπειροι αστυνομικοί ερευνητές είναι βέβαιοι ότι πρόκειται για τον ίδιο δράστη (ίδιο modus operandi).

Η Λέζλι Ντι Αμπρόζια, προφάιλερ του FBI, είχε μελετήσει τη συμπεριφορά του δράστη στις σκηνές του εγκλήματος και είχε κρίνει ότι ήταν πειθαρχημένος, έξυπνος και οργανωμένος. Απολάμβανε την πρόκληση, επιτιθέμενος σε ζευγάρια και εξουδετερώνοντας τον άντρα. Η γυναίκα ήταν το επίκεντρο της οργής του και ο αποδέκτης της ταπεινωτικής, εξευτελιστικής συμπεριφοράς του. Η δράση του χαρακτηριζόταν από παρόρμηση. Όταν πια περνούσε από τους βιασμούς στις δολοφονίες, δεν θα σταματούσε.

Πριν αρχίσει να σκοτώνει στo Όραντζ Κάουντι της νότιας Καλιφόρνιας, ο δράστης είχε τρομοκρατήσει την κοινότητα της ανατολικής πλευράς (East Side) του Σακραμέντο διαπράττοντας πενήντα βιασμούς. Η αστυνομία είχε ενημερώσει την κοινότητα για τα στοιχεία δράσης του βιαστή. Είχε αναφέρει ότι ο δράστης ακουμπάει ένα πιατάκι και φλυτζάνι στην πλάτη του άντρα, διατάσσοντάς τον να μην κουνηθεί, όσο βίαζε τη γυναίκα του. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια τέτοια μεγάλη συγκέντρωση 700 περίπου ατόμων, ένας κάτοικος δήλωσε δημόσια την δυσπιστία του για τη συγκεκριμένη πληροφορία. Λίγες μέρες αργότερα, ο  συγκεκριμένος κάτοικος δέχτηκε την επίθεση του δράστη ο οποίος βίασε τη γυναίκα του, ενώ τον είχε δέσει και είχε ακουμπήσει πιατάκι και φλυτζάνι στην πλάτη του. Ο αστυνομία υποψιάστηκε ότι ο βιαστής ήταν ανάμεσα στο κοινό εκείνης της συγκέντρωσης και απολάμβανε το εμπαιγμό κατοίκων και αστυνομίας. Το 1979 οι βιασμοί στην περιοχή σταμάτησαν.

Το 1997 ο Πωλ Χωλς, εγκληματολόγος, ελέγχει τα παλιά αρχεία σχετικά με τον βιαστή του East Side. Δεν παρέχουν καλή περιγραφή του δράστη γιατί εμφανιζόταν με μάσκα του σκι και τύφλωνε με το φως του φακού του τα θύματα, αλλά περιέχουν δείγματα σπέρματος. Συνδυάζει υποθέσεις βιασμών με φόνο στην ευρύτερη περιοχή, έως νότια στο Όραντζ Κάουντι και επικοινωνεί με την εγκληματολόγο που είχε ελέγξει τα δείγματα σπέρματος από τους βιασμούς στο Όραντζ Κάουντι. Τα δείγματα σπέρματος προέρχονται από τον ίδιο άνθρωπο. Συμπεραίνουν ότι ο βιαστής του East Area δεν είχε σταματήσει να βιάζει το 1979, αλλά είχε μετακινηθεί νότια, όπου βίαζε και σκότωνε. 

Το 2001 ελέγχονται όλοι σχεδόν οι κατάδικοι (όσοι, σύμφωνα με την αστυνομία ταίριαζαν με την ηλικία του βιαστή, το γεωγραφικό στίγμα της δράσης του κλπ). Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε να αλλάξει η νομοθεσία στην Καλιφόρνια και να επιτρέπεται στις Αρχές να αποσπούν DNA χωρίς να χρειάζεται συναίνεση του κρατουμένου. Παράλληλα η αστυνομία έδινε στη δημοσιότητα στοιχεία για τη συμπεριφορά του δράστη, που ίσως βοηθούσαν στην αναγνώρισή του από ανθρώπους που βρίσκονταν τώρα στη ζωή του.

Ο Πωλ Χωλς ήταν βέβαιος ότι από τα δείγματα DNA που συλλέχθηκαν θα εντοπιζόταν τελικά ο ένοχος. Δυστυχώς, χρειάστηκε περισσότερος κόπος και χρόνος. Ερευνώντας τους συγγενείς δραστών, βρήκε τελικά DNA που ανήκε σε ξάδερφο του δράστη. Μη θέλοντας να ρισκάρει διαφυγή του δράστη, συντόνισε με πολλές υπηρεσίες πολλών περιοχών την παρακολούθησή του, την απόσπαση DNA εν αγνοία του, και τελικά τη σύλληψή του.

Prosecutors announce they intend to seek the death penalty for Joseph DeAngelo

Ο άνθρωπος που είχε τρομοκρατήσει σαράντα χρόνια την Καλιφόρνια, ο Τζόζεφ Ντι Άντζελο, πρώην αστυνομικός, σύζυγος, πατέρας και παππούς, συλλαμβάνεται τον Απρίλιο του 2018. Είναι πια 74 ετών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ