Κοσμος

Π.Ο.Υ για κορωνοϊό: Καμία χώρα δεν είναι ασφαλής από τον ιό

Για δεύτερο 24ωρο περισσότερα τα κρούσματα εκτός Κίνας - Δείτε τον χάρτη με τους φορείς ανά περιοχή

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Π.Ο.Υ: Ο κορωνοϊός έχει τη δυναμική πανδημίας - Καμία χώρα δεν μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια.

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό και θα ήταν «ολέθριο λάθος» για μια χώρα να νομίζει ότι δεν θα έχει κρούσμα κορωνοϊού. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), προειδοποιώντας ότι οι πλούσιες χώρες, που ενδεχομένως να πιστεύουν ότι είναι πιο ασφαλείς από τον κορωνοϊό, θα πρέπει να αναμένουν εκπλήξεις.

Όπως φαίνεται και στον παγκόσμιο διαδραστικό χάρτη που δείχνει την εξάπλωση του Covid-19, τα κρούσματα στην Ευρώπη ολοένα και αυξάνονται, ενώ παρατηρείται και διασπορά σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία εμφανίζεται πλέον με κόκκινη κουκίδα (σ.σ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 3 μέχρι στιγμής: 2 στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα). Παράλληλα, έχει καταγραφεί και το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, και συγκεκριμένα στη Βραζιλία, ενώ στην Αφρική φορείς έχουν εντοπιστεί σε Αίγυπτο και Αλγερία. Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 82.550 κρούσματα, εκ των οποίων τα 78.497 στην ηπειρωτική Κίνα και τα 1.766 στη Νότια Κορέα. Στην Ιταλία οι φορείς έχουν φθάσει τους 528. Οι περισσότεροι νεκροί είναι στην Κίνα, ωστόσο ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στο Ιράν, όπου τα θύματα έφθασαν τα 26. 

«Καμία χώρα δεν πρέπει να εικάζει ότι δεν θα έχει κρούσματα, αυτό θα ήταν ολέθριο λάθος, στην κυριολεξία» ξεκαθάρισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Και να προσθέσω, πάρτε την περίπτωση της Ιταλίας, ενός κράτους-μέλους της G7, ήταν πραγματικά μια έκπληξη. Επομένως, ακόμα και σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, θα δείτε επίσης κάποιες εκπλήξεις, θα πρέπει να αναμένετε κάποιες εκπλήξεις» προειδοποίησε.

Π.Ο.Υ για κορωνοϊό: Ο ιός έχει τη δυναμική πανδημίας

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η επιδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν «πολύ επικίνδυνο ιό». Και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Εάν ενεργήσετε τώρα με επιθετικό τρόπο, θα μπορέσετε να περιορίσετε αυτόν τον κορωνοϊό. Η συμβουλή μου είναι να ενεργήσετε ταχέως. Ο ιός έχει τη δυναμική πανδημίας. Δεν είναι ώρα για φόβο. Είναι ώρα για ανάληψη δράσης προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση και να σωθούν ζωές. Οι επιδημίες στο Ιράν, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα δείχνουν για το τι είναι ικανός ο ιός».

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 48ωρο ο αριθμός καθημερινά των νέων κρουσμάτων είναι υψηλότερος εκτός Κίνας σε σχέση με τον αντίστοιχο στην κινεζική επικράτεια.