Κοσμος

Ο Covid-19 «δοκιμάζει» την Ιταλία - Δρακόντεια μέτρα (εικόνες)

Τέταρτος νεκρός - Ορατός ο κίνδυνος πανικού & υστερίας μετά τον τέταρτο θάνατο από τον κοροναϊό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αστυνομικοί περιπολούν τις πόλεις της βόρειας Ιταλίας
Αστυνομικοί περιπολούν τις πόλεις της βόρειας Ιταλίας © EPA/Andrea Merola

Τέταρτος νεκρός στην Ιταλία από τον νέο κοροναϊό. Παρά τα δρακόντεια μέτρα είναι ορατός ο κίνδυνος πανικού στη γείτονα χώρα.

Οι αρχές της Ιταλίας λαμβάνουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή είναι η απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ χθες Κυριακή μία Ιταλίδα άφησε την τελευταία της πνοή εξαιτίας του Covid-19. Μόλις πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι υπάρχει τέταρτος νεκρός στην Ιταλία. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο RAI κατέληξε ένας ακόμα πολίτης από τη βόρεια Ιταλία.

Πρόκειται για έναν άνδρα 84 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν για κάποια άλλη ασθένεια όταν μολύνθηκε από τον κοροναϊό, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

Την ίδια ώρα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε στα 203. Αριθμός, ο οποίος επιβεβαιώνεται από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, Άντζελο Μπορέλι. Από τα 203 κρούσματα περισσότερα από τα 180 καταγράφηκαν μόνο στη Λομβαρδία.

22324042.jpg
Αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ © EPA/ANDREA CANALI


Αστυνομικές δυνάμεις περιπολούν 11 πόλεις - κυρίως στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, η οποία είναι απομονωμένη και αποκλεισμένη από το βράδυ της Παρασκευής. Το τρίτο θύμα του κοροναϊού πέθανε στην πόλη Κρεμόνα της Λομβαρδίας. «Η γυναίκα είχε εισαχθεί στο ογκολογικό τμήμα νοσοκομείου. Η κατάσταση της υγείας ήταν ήδη επιβαρημένη», είπε ο ανώτατος αξιωματούχος των υγειονομικών αρχών της Λομβαρδίας.  

22323744.jpg
Νυχθημερόν γιατροί και νοσηλευτές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους © EPA/NICOLA FOSSELLA

22317188.jpg
Περιπολίες στους δρόμους © EPA/ANDREA FASANI

Τα μέτρα προστασίας αυξήθηκαν αμέσως μετά τη μόλυνση ενός 78χρονου άνδρα από τον νέο κοροναϊό στην περιφέρεια του Βένετο την Παρασκευή. Η νεκροψία που έγινε σε μια 77χρονη γυναίκα στη Λομβαρδία το Σάββατο επιβεβαίωσε ότι είχε προσβληθεί από το στέλεχος του Covid-19, αλλά δεν είναι σαφές εάν ο ιός ήταν η αιτία του θανάτου της. Η γυναίκα φέρεται να ανάρρωνε από πνευμονία και είχε επισκεφθεί τα επείγοντα στο νοσοκομείο του Κοντόνιο κοντά στην πόλη Λόντι. Το πρώτο θύμα του κοροναϊού στην Ιταλία ήταν ένας άνδρας ηλικίας 38 ετών. 

22317172.jpg
Serie A με μάσκες και αναβολές αγώνων © EPA/RICCARDO ANTIMIANI

22317018.jpg
Η Βενετία χάνει το καρναβάλι της © EPA/ABIR SULTAN

Περίπου 50.000 είναι οι Ιταλοί που έλαβαν οδηγίες να μην βγουν από τα σπίτια τους και να αποφύγουν κάθε κοινωνική επαφή για τουλάχιστον μία εβδομάδα σε Λομβαρδία, Βένετο, Εμίλια-Ρομάνα και Πιεμόντε. Ο εξάπλωση του ιού επηρέασε την Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο με επιδείξεις σαν αυτή του Τζιόρτζιο Αρμάνι να πραγματοποιείται σε έναν άδειο χώρο χωρίς καλεσμένους. Πανεπιστήμια και σχολεία έχουν κλείσει, ενώ ακυρώθηκε ακόμα και το πολυπληθές και διάσημο καρναβάλι της Βενετίας

22322949.jpg
Φασιονίστας και κοροναϊός © EPA/MATTEO BAZZI

Έλληνας πρόξενος στο Μιλάνο

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Έλληνας πρόξενος στο Μιλάνο, Νίκος Σάκκαρης, αναφέρει: «Η περιοχή του Μιλάνου έχει χωριστεί σε δύο ζώνες: "κίτρινο" το Μιλάνο και "κόκκινη" μια περιοχή με 50.000 κατοίκους. Πεντακόσιοι καραμπινιέροι με αστυνομικούς δεν αφήνουν κανέναν ούτε να μπει ούτε να βγει από τα χωριά αυτά», τονίζει ο Νίκος Σάκκαρης. Ερωτηθείς για τυχόν σκηνές πανικού από κατοίκους της πόλης ο κ. Σάκκαρης απάντησε ότι την Κυριακή έτρεξε ο κόσμος στα σούπερ μάρκετ. «Πανικός όπως στις ταινίες, δεν υπάρχει ακόμα, σήμερα, όμως, που ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει μάλλον θα υπάρξει πανικός».

22321848.jpg
Άνδρα με προστατευτική μάσκα στο Κοντόνιο © EPA/Paolo Salmoirago

«Δεν λειτουργούν μεγάλα μουσεία, καταστήματα. Οι γάμοι και οι κηδείες γίνονται μόνο με τους στενούς συγγενείς» συνέχισε την περιγραφή του ο Νίκος Σάκκαρης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ