Κοσμος

Γιούτα: Ομόφωνα υπέρ της αποποινικοποίησης της πολυγαμίας

Ποια προϋπόθεση έθεσε η πολιτειακή Γερουσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οικογένεια πολύγαμου Μορμόνου της Γιούτας
Οικογένεια πολύγαμου Μορμόνου της Γιούτας © AFP

Υπέρ της αποποινικοποίησης της πολυγαμίας τάχθηκε η Γερουσία της πολιτείας της Γιούτας.

Η Γερουσία της πολιτείας της Γιούτας στις Ηνωμένες Πολιτείες ενέκρινε ομόφωνα και υπερψήφισε το σχέδιο νόμο για την αποποινικοποίηση της πολυγαμίας μεταξύ «συναινούντων ενηλίκων».

Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, η πολυγαμία τιμωρείται με φυλάκιση έως πέντε ετών ως πλημμέλημα. Ποινή που μπορεί να φτάσει και τα 15 χρόνια κάθειρξη αν συνοδεύεται από άσκηση βίας, κακοποίηση ή απάτη. Με το νέο σχέδιο νόμου θα θεωρείται πταίσμα και τιμωρείται με πρόστιμο 750 δολαρίων.

Μετά την έγκριση της Γερουσίας το νομοσχέδιο πρέπει επίσης να λάβει την έγκριση από την πολιτειακή Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Το νομοσχέδιο δεν προστατεύει τα χιλιάδες θύματα –άνδρες, γυναίκες και παιδιά—που είναι προγραμματισμένα ήδη από τη γέννησή τους “να σιωπούν, να υπακούν, να είναι πολύγαμοι ή να καταστραφούν”», καταγγέλλει η Sound Choices Coalition, μια μη κυβερνητική οργάνωση που μάχεται κατά της πολυγαμίας, η οποία ευνοεί, σύμφωνα με την ίδια, τις σεξουαλικές και ψυχολογικές κακοποιήσεις.

Αντίθετα, η εισηγήτρια του νομοσχεδίου γερουσιαστής Ντέιντρε Χέντερσον εκτιμά ότι το νομοσχέδιό της θα επιτρέψει στα θύματα αυτών των κακοποιήσεων να τις καταγγέλλουν χωρίς να φοβούνται ότι θα τους ασκηθούν διώξεις για πολυγαμία. Ένα επιχείρημα που υιοθέτησε και ο τοπικός βραχίονας της ισχυρής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ACLU, που τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου στο όνομα «της ανεξιθρησκίας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ