Κοσμος

Γιατρός για το Diamond Princess: Ούτε με τον Έμπολα τέτοιο χάος

Τι καταγγέλλει ειδικός στις λοιμώξεις που ανέβηκε στο «πλοίο της απελπισίας» - Κοροναϊός παντού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Diamond Princess
Diamond Princess/ © EPA/FRANCK ROBICHON

«Ούτε με Έμπολα, ούτε με χολέρα, αισθάνθηκα τον τρόμο μήπως "κολλήσω" κοροναϊό»: Οι καταγγελίες γιατρού για το Diamond Princess

Για τις εικόνες χάους που αντίκρισε στο εσωτερικό του Diamond Princess μίλησε Ιάπωνας γιατρός, ειδικός στις λοιμώξεις. Ο Κεντάρο Ιουάτα μπήκε στο «πλοίο της απελπισίας», όπου ο κοροναϊός καραδοκεί σε κάθε γωνία. Όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που αισθάνεται τόσο «τρόμο», καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος με καταστάσεις που δεν είχε αντικρίσει ούτε όταν είχε πάει στην Αφρική για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του Έμπολα ή στην Κίνα για τον περιορισμό του SARS.

Ο Ιάπωνας γιατρός άφησε ξεκάθαρες αιχμές για τον τρόπο που οι αρχές χειρίζονται την υπόθεση του Diamond Princess, όπου εκατοντάδες άνθρωποι (σ.σ. συγκεκριμένα 542) έχουν «κολλήσει» τον επικίνδυνο ιό Covid-19. Σημειώνεται ότι έχει ξεκινήσει η μαζική αποβίβαση επιβατών με «καθαρές» εξετάσεις. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το κρουαζιερόπλοιο θα έχει «αδειάσει» μέχρι την Παρασκευή. Από τις 5 Φεβρουαρίου, όταν και το πολυτελές πλοίο μπήκε σε καραντίνα, 3.700 κλήθηκαν να ανέβουν τον δικό τους Γολγοθά. Όσοι δεν αρρώσταιναν, αναγκάστηκαν να κλειστούν στα δωμάτιά τους και να πηδούν τα μπαλκόνια για να πηγαίνουν από τη μία καμπίνα στην άλλη.

«Αυτό το πλοίο είναι τελείως ακατάλληλο για τον έλεγχο στην εξάπλωση λοιμώξεων. Δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις πράσινες (μη μολυσμένες) και κόκκινες (εν δυνάμει μολυσμένες) ζώνες. Το προσωπικό μπορεί να κυκλοφορεί από τη μία περιοχή στην άλλη, να τρώει, να τηλεφωνεί…» καταγγέλλει. Και ξεκαθαρίζει: «Βρέθηκα στην Αφρική για την επιδημία του Έμπολα. Βρέθηκα σε άλλες χώρες για τη χολέρα, στην Κίνα το 2003 για το SARS … Ποτέ δεν φοβήθηκα, μήπως μολυνθώ και εγώ».

Τρόμος σε κάθε γωνία

«Στο εσωτερικό του “Diamond Princess” φοβήθηκα… διότι δεν υπήρχε κανένας τρόπος για να πει κανείς πού βρίσκεται ο ιός. Τρομοκρατήθηκα, διότι δεν υπήρχε υπεύθυνος για τη διαχείριση των λοιμώξεων» συμπληρώνει.

Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια, μάλιστα, να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να είναι και ο ίδιος φορέας, μπήκε από μόνος του σε καραντίνα, παραμένοντας κλειδωμένος στο δωμάτιό του. Τόνισε, επίσης, ότι αρκετοί κρατικοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών Υγείας βρέθηκαν θετικοί μετά την αποβίβασή τους από το κρουαζιερόπλοιο.

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, δεν δέχτηκαν την κριτική και ξεκαθάρισαν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Japan: Footage shows Diamond Princess before passengers disembark

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ