Κοσμος

Yeni Şafak: To Oruc Reis θα κάνει έρευνες ανατολικά της Κρήτης

Έτοιμη η άδεια μόλις γίνει η ανάρτηση των συντεταγμένων του τουρκολιβυκού μνημονίου στον ΟΗΕ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Yeni Şafak: Το Oruc Reis θα κάνει την πρώτη του έρευνα για φυσικό αέριο ανατολικά της Κρήτης - Το επίμαχο δημοσίευμα.

Σε κρίσιμη καμπή μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει τον ενεργειακό σχεδιασμό της στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει των όσων προβλέπονται στο παράνομο μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη. Αδιαφορώντας πλήρως για το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας, «εξαφανίζει» από τον χάρτη την Κρήτη και στέλνει το Oruc Reis για έρευνες ανατολικά του νησιού στο λεγόμενο «Οικόπεδο 15».

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Yeni Şafak», η πρώτη έρευνα θα πραγματοποιηθεί νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης, όπως φαίνεται και στον χάρτη που συνοδεύει το άρθρο. Τίτλος του δημοσιεύματος είναι: «Η άδεια της Κρήτης είναι έτοιμη». Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι μόλις γίνει η ανάρτηση από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων της τουρκολιβυκής συμφωνίας, θα δοθεί άδεια για έρευνα στο Oruc Reis.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, όταν ο ΟΗΕ αναρτήσει τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει η συμφωνία, «σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν στην περιοχή που θα ανακηρυχθεί τουρκική ΑΟΖ». Και προστίθεται: «Αρχικά, η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TP) θα λάβει αδειοδότηση για έρευνες ανατολικά της Κρήτης, για να ακολουθήσει το Oruc Reis».

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη δημιουργεί τουρκική θαλάσσια ζώνη που παραβιάζει τα ξεκάθαρα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς βασίζεται στην αυθαίρετη αρχή ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

 

 

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis είχε μπει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 200 μίλια νότια του Καστελόριζου (σ.σ. ένα από τα νησιά που έχει «εξαφανίσει» η Άγκυρα από τον χάρτη). Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σήμανε συναγερμός, με τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να παρακολουθεί στενά την πορεία του πλοίου μέχρι την έξοδό του από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.