Κοσμος

Τσαβούσογλου: Τουρκική, και δεν αλλάζει, η μειονότητα της Δυτικής Θράκης

Η νέα εμπρηστική τοποθέτηση του Τούρκου ΥΠΕΞ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Μεβλούτ Τσαβούσογλου/ © EPA/FRIEDEMANN VOGEL

«Η μειονότητα της Δυτικής Θράκης ήταν εδώ και αιώνες τουρκική και θα παραμείνει έτσι», το μήνυμα Τσαβούσογλου σε Προκόπη Παυλόπουλο.

Τέλος δεν έχει η προκλητική συμπεριφορά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας. Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του για τις ενεργειακές -και όχι μόνο- αξιώσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με αφορμή τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

«Ο πρόεδρος μιας χώρας που λέγεται πως είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας, τη Μουσουλμανική Τουρκική μειονότητα την αποκάλεσε ως Ελληνική Μουσουλμανική μειονότητα. Παρά τις τόσες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οτιδήποτε και να πείτε, η Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης ήταν Τουρκική εδώ και αιώνες και θα παραμείνει Τουρκική» έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

 

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Έβρο ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε ξεκαθαρίσει: «Ό,τι και να λέγεται από οποιαδήποτε πλευρά μια είναι η αλήθεια κατά το διεθνείς δίκαιο και αυτή η αλήθεια είναι αδύνατον να παραγραφεί με οποιονδήποτε τρόπο . Η αλήθεια είναι πως κατά τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Μουσουλμανική Μειονότητα η οποία ζει στη Θράκη, είναι θρησκευτική μειονότητα δεν είναι εθνική μειονότητα με κανέναν τρόπο».

Και είχε προσθέσει: «Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες Μουσουλμάνοι μπορούν να ασκούν τα διακαιώματα τους και ειδικότερα τα θρησκευτικά στο ακέραιο. Έχουν όλες εκείνες τις εγγυήσεις που απορρέουν από το Ελληνικό Σύνταγμα αλλά και την ελληνική νοοτροπία, γιατί για εμάς τους Έλληνες και ιδίως τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους, η θρησκευτική ελευθερία είναι η κορωνίδα των ελευθεριών, αυτό είναι το μεγαλείο της Χριστιανοσύνης».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ