Κοσμος

Κίνα: Σε καραντίνα και τα χαρτονομίσματα λόγω κοροναϊού

Απεγνωσμένες προσπάθειες των κινεζικών αρχών να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του επικίνδυνου ιού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γουάν, το εθνικό νόμισμα της Κίνας
Γουάν, το εθνικό νόμισμα της Κίνας/© EPA

Σε απολύμανση χαρτονομισμάτων προχωρούν οι κινεζικές αρχές λόγω κοροναϊού - Σκουπίζουν με χαρτομάντηλα τα κουμπιά στους ανελκυστήρες.

Σε ένα ακόμη μέτρο για να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του κοροναϊού προχωρούν οι αρχές στην Κίνα. Όπως μετέδωσαν κινεζικά ΜΜΕ, έχει ξεκινήσει η απολύμανση των χρησιμοποιημένων χαρτονομισμάτων. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει (σ.σ. 143 θύματα το τελευταίο 24ωρο), με τα κρούσματα παγκοσμίως να ξεπερνούν τα 66.000.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έδωσε οδηγίες σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χρησιμοποιούν υπέρυθρη ακτινοβολία και υψηλές θερμοκρασίες για την απολύμανση των χαρτονομισμάτων γιουάν, τα οποία στη συνέχεια σφραγίζουν και αποθηκεύουν για μία έως δύο εβδομάδες -ανάλογα με τη σοβαρότητα της επιδημίας σε συγκεκριμένες περιοχές- προτού τα επιστρέψουν στην κυκλοφορία.

Φοβού τα κουμπιά του ανελκυστήρα - Τα σκουπίζουν με χαρτομάντηλα

Λόγω του κοροναϊού οι Αρχές προχωρούν σε απολύμανση δημόσιων χώρων, ενώ έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι επαφές μεταξύ ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποθέματα απολυμαντικών και χειρουργικών μασκών εξαντλήθηκαν στα φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα λίγες ημέρες αφότου οι Αρχές σφράγισαν την πόλη Ουχάν, απ’ όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η επιδημία. Εταιρείες έχουν τοποθετήσει στους ανελκυστήρες κουτιά με χαρτομάντηλα για να πιέζουν οι χρήστες τα κουμπιά, ενώ εταιρείες ταξί καλούν τους οδηγούς να απολυμαίνουν καθημερινά τα οχήματά τους.

Τυπώνουν εκτάκτως νέα χαρτονομίσματα

Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Φαν Γιφέι ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δόθηκαν οδηγίες στις τράπεζες να δίνουν νέα χαρτονομίσματα στους πελάτες τους, όποτε αυτό είναι δυνατό. Προς αυτήν την κατεύθυνση τυπώθηκαν νέα χαρτονομίσματα, συνολικής αξίας τεσσάρων δισεκατομμυρίων γιουάν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού με την πόλη-φάντασμα Ουχάν, πριν από τις πρόσφατες διακοπές της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Παραμένει ασαφές, όμως, πόσο αποτελεσματικό θα είναι το μέτρο, καθώς ολοένα και περισσότεροι Κινέζοι προτιμούν τα τελευταία χρόνια να κάνουν τις συναλλαγές τους με πιστωτικές κάρτες ή με ηλεκτρονικά μέσα αντί με μετρητά. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, o κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί όχι μόνον μέσω άμεσης επαφής με φορείς του ή με σταγονίδια (σ.σ. έπειτα από φτέρνισμα) αλλά και μέσω μολυσμένων αντικειμένων (σ.σ. χειρολαβές σε λεωφορεία και Μετρό).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ