- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ούτε η CIA, αλλά ούτε και η BND θέλησαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα της Washington Post, χωρίς ωστόσο να διαψεύδουν την αυθεντικότητα των εγγράφων που παρουσιάζονται.
Οι αμερικανικές και γερμανικές μυστικές υπηρεσίες επί δεκαετίες κατασκόπευαν πάνω από 100 χώρες μέσω μίας ελβετικής εταιρείας κωδικοποιητών και κρυπτογράφησης μηνυμάτων, αποκαλύπτουν σήμερα δημοσιεύματα και στις τρεις χώρες.
Η εταιρεία Crypto AG είχε καταστεί ηγέτης στον τομέα της κωδικοποίησης/κρυπτογράφησης μηνυμάτων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πωλώντας έναντι «πολλών εκατ. δολαρίων» τα προϊόντα της σε πάνω από 120 χώρες, έως και πρόσφατα, τονίζεται σε δημοσίευμα της Washington Post, που παρουσιάζει τα ευρήματα μίας κοινής δημοσιογραφικής έρευνάς της με το γερμανικό δίκτυο ZDF και την ελβετική ραδιοτηλεόραση RSF.
Μεταξύ των πελατών της εταιρείας περιλαμβάνονται το «Ιράν, στρατιωτικά καθεστώτα στη Λατινική Αμερική, η Ινδία, το Πακιστάν, ακόμη και το ίδιο το Βατικανό», εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα.
Όμως, η Crypto AG είχε εξαγορασθεί το 1970 από τη CIA, στο πλαίσιο «ενός άκρως εμπιστευτικού συνεταιρισμού» της με την αντίστοιχη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND. Οι Γερμανοί αποδεσμεύθηκαν από την εταιρεία στις αρχές του 1990 και η CIA επαναπώλησε την Crypto το 2018. Οι δύο μυστικές υπηρεσίες «παραχάραξαν τα μηχανήματα της εταιρείας, ώστε να μπορούν εύκολα να σπάζουν τους κωδικούς των χωρών –πέλατών της, που τα χρησιμοποιούσαν για την κρυπτογράφηση μηνυμάτων».
Έτσι, οι δύο μυστικές υπηρεσίες μπορούσαν να επισκοπούν την κρίση των (Αμερικανών) ομήρων στην Τεχεράνη το 1979, να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τις θέσεις του στρατού της Αργεντινής στη Βρετανία κατά των Πόλεμο στα Φόλκλαντ, να παρακολουθούν τις μυστικές αποστολές για τη δολοφονία λατινοαμερικανών δικτατόρων και να υποκλέψουν τις αλληλοσυγχαρητήριες συνομιλίες Λίβυων αξιωματούχων μετά την επίθεση σε ντισκοτέκ στο Δυτικό Βερολίνο το 1986, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους δύο Αμερικανοί στρατιώτες, αποκαλύπτει η Post.
H επιχείρηση, που έφερε την κωδική ονομασία «Θησαυρός» (Thesaurus), ή «Ρουβίκων», υπήρξε το «κόλπο του αιώνα» όσον αφορά τις μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με αυτοεπαινετική αναφορά της CIA το 2004, που περιήλθε στην κατοχή των ομάδων που ερεύνησαν το θέμα. Στα χέρια τους βρέθηκαν και παρόμοια έγγραφα από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες που χρονολογούνται έως το 2008.
Ούτε η CIA, αλλά ούτε και η BND θέλησαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα της Washington Post, χωρίς ωστόσο να διαψεύδουν την αυθεντικότητα των εγγράφων που παρουσιάζονται.
Ο πρώην συντονιστής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών Μπερντ Σμιντμπάουερ, επιβεβαίωσε στην ZDF την ύπαρξη αυτής της επιχείρησης, υποστηρίζοντας πως η «Ρουβίκων» βοήθησε «να γίνει ο κόσμος πιο ασφαλής».
Από την πλευρά της, η σουηδική εταιρεία Crypto International, που εξαγόρασε την Crypto AG, χαρακτήρισε ως «άκρως ανησυχητική» την έρευνα, διαβεβαιώνοντας συνάμα πως «δεν έχει κανένα δεσμό με τη CIA, ή την BND».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η απόφαση δεν είναι τυχαία σε μια χώρα με σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα
Στο επίκεντρο οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα
Πώς αξιοποίησε ένα ιδιαίτερο νομικό «παράθυρο»
Η πόρτα φέρεται να άνοιξε μερικώς, χωρίς ωστόσο να ενεργοποιηθεί η τσουλήθρα έκτακτης ανάγκης
Στο στόχαστρο διαδηλωτών ο πρωθυπουργός - Καταγγελίες για ελλιπή προστασία της εβραϊκής κοινότητας
Ο Ούλι Πατσούκου κερδίζει δημοσιότητα στα social media, ενώ διατηρεί ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή
Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει ποινή έως και 18 χρόνια κάθειρξης
Ποια είναι η απομακρυσμένη χώρα που βγαίνει κερδισμένη από το ράλι πετρελαίου
H ομώνυμη σειρά προβλήθηκε για 130 επεισόδια έως το 1985
Στις 22 Απριλίου, εκατομμύρια πολίτες ενημερώθηκαν μέσω email για την κυβερνοεπίθεση
Αιχμές για Μακρόν, με προειδοποίηση ότι στρατιωτικές πρωτοβουλίες αυξάνουν την ένταση
Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί
Ο πρόεδρος στηρίζει αμερικανική πρωτοβουλία για ασφάλεια ναυσιπλοΐας στην περιοχή
Το λάθος που προκάλεσε το τροχαίο
Εντοπίστηκε παιδικό εσώρουχο με DNA τόσο του κοριτσιού όσο και του 47χρονου υπόπτου
Ο νικητής του φετινού βραβείου θα ανακοινωθεί στις 9 Οκτωβρίου
Νέο μήνυμα από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν
Οι αρχές εκτιμούν ότι η συνολική αξία των χελωνών που κατασχέθηκαν ανέρχεται σε περίπου 9.000 δολάρια
Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα αν το έργο είναι δικό του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.