Κοσμος

Ακάρ: Η Ελλάδα έχει παράνομα στρατό σε 16 νησιά

Νέα προκλητική δήλωση από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ/©EPA/OLIVIER HOSLET

Δεν σταματά τις προκλήσεις ο Ακάρ: Επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα διατηρεί παράνομα στρατό σε 16 νησιά.

Σε νέες δηλώσεις σχετικά με την «παράνομη» στρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο προχώρησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ηurriyet ο Χουλουσί Ακάρ. Με προκλητικό και επιθετικό λόγο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβιάζει με αυτόν τον τρόπο συνθήκες, ενώ δεν παραλείπει να κάνει αναφορά και στον εθνικό εναέριο χώρο.

«Ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας είναι να δυσκολέψει την επίλυση των προβλημάτων σε κοινό επίπεδο. Έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει τις συνθήκες. Παράλληλα, με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια» τονίζει.

Κανένα σχέδιο δεν επιβιώνει, αν δεν είμαστε μέσα και εμείς

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρεται και στην Κύπρο και προειδοποιεί ότι κανένας δεν πρέπει να «τεστάρει τη δύναμη» της Τουρκίας. «Στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο, αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας. Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα και εμείς. Στην Κύπρο, είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπριων αδελφών μας. Κανένας να μη τεστάρει την ισχύ και τη δύναμη μας» σημειώνει.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χουλουσί Ακάρ θέτει ζήτημα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών. Συγκεκριμένα, στις 23 Ιανουαρίου δήλωνε: «Αν και το καθεστώς των νησιών είναι αποστρατικοποιημένο, 16 από αυτά είναι εξοπλισμένα ενάντια στις συμφωνίες. Αναμένουμε από την Ελλάδα να ενεργήσει με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και τις σχέσεις καλής γειτονίας». Άμεση και ξεκάθαρη η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, την ώρα που ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε πει: «Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατικοποιείται».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ