- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Θουριγγία βάζει σε μπελάδες τη Μέρκελ - Κενό ηγεσίας στο κρατίδιο
Παραιτήθηκε ο Κέμεριχ - «Ασυγχώρητη» η εκλογή του σύμφωνα με την Καγκελάριο
Γερμανία: Την παραίτηση του υπέβαλε ο Πρωθυπουργός της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ. Όλοι συμφωνούν στη διέξοδο των νέων εκλογών.
Την παραίτησή του υπέβαλε πριν από λίγο ο νεοεκλεγείς φιλελεύθερος (FDP) Πρωθυπουργός της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ, μετά τον σάλο που προκάλεσε η εκλογή του με την στήριξη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), αλλά και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).
Η παραίτηση είναι «αναπόφευκτη», δήλωσε ο κ. Κέμεριχ και ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα ζητήσει την διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου και την προσφυγή στις κάλπες.
Τη διέξοδο των νέων εκλογών έχουν υποδείξει τόσο η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και η αρχηγός του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Σέντερ, η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς, αλλά και ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντερ.
Για μια «κακή μέρα για την δημοκρατία» έκανε λόγο η Καγκελάριος, αναφερόμενη στην εκλογή του Φιλελεύθερου (FDP) Τόμας Κέμεριχ ως Πρωθυπουργού της Θουριγγίας με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). Χαρακτήρισε την διαδικασία «ασυγχώρητη» για το κόμμα της και ζήτησε το αποτέλεσμα να αναστραφεί με νέα προσφυγή στις κάλπες.
«Η εκλογή αυτού του Πρωθυπουργού αποτέλεσε μια "μοναδική" διαδικασία, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με μια πεποίθηση - τόσο του CDU όσο και δική μου - ότι καμία πλειοψηφία δεν επιτρέπεται να επιτυγχάνεται με την βοήθεια της AfD. Kαθώς το πώς θα εξελισσόταν η εκλογή στην τρίτη ψηφοφορία μπορούσε να προβλεφθεί, μπορεί να πει κανείς ότι αυτή η διαδικασία είναι ασυγχώρητη και για αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να αναστραφεί», δήλωσε η κυρία Μέρκελ από την Πρετόρια, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Τουλάχιστον το CDU, «δεν μπορεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό Πρωθυπουργό ο οποίος έχει εκλεγεί με αυτόν τον τρόπο», τόνισε η Καγκελάριος, για να καταλήξει χαρακτηριστικά: «Ήταν μια κακή μέρα για την δημοκρατία. Ήταν μια μέρα κατά την οποία συνέβη μια ρήξη με τις αξίες και τις πεποιθήσεις του CDU και πρέπει τώρα να γίνει το παν προκειμένου να καταστεί σαφές ότι αυτό δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να ταυτιστεί με όσα πιστεύει και κάνει το CDU. Και αυτό πρέπει να γίνει τις επόμενες ημέρες».
Η Καγκελάριος χαιρέτισε ακόμη την σύγκληση της κυβερνητικής επιτροπής, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), για μεθαύριο στην Καγκελαρία και σημείωσε ότι έχει ήδη μιλήσει σχετικά με τους αρχηγούς του SPD Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, καθώς και με τον Αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς. «Δεν μπορώ να πω περισσότερα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι εξελίξεις στην Θουριγγία θέτουν σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό της ομοσπονδίας, αλλά χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι τόσο η αρχηγός του CDU 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ όσο και ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Σέντερ έχουν ήδη από χθες διατυπώσει ξεκάθαρα την άποψή τους υπέρ της διενέργειας νέων εκλογών στο κρατίδιο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, η Καγκελάριος ενημερώθηκε για την εκλογή του κ. Κέμεριχ ενώ βρισκόταν εν πτήσει προς την Νότια Αφρική, στο κυβερνητικό Airbus «Τέοντορ Χόις». Στο αεροσκάφος επέβαιναν και δημοσιογράφοι, στους οποίους ωστόσο δεν θέλησε να μιλήσει, καθώς, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, η κυρία Μέρκελ δεν είναι πλέον αρχηγός του CDU.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To μεσαιωνικό καθεστώς έχει τις αποκλείσει από μεγάλο μέρος της δημόσιας ζωής
Στρατολογούνται μέσω social media και χτυπούν όπου βλέπουν μεγάλο κέρδος
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης στην Τεχεράνη
Η συζήτηση με αφορμή το Final Fantasy
Τι ισχύει για τα ακουστικά και τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης
Προσφέρονται 10 εκατ. δολάρια για τον «βενιαμίν» της οικογένειας Τραμπ
Η λοίμωξη είναι εξαιρετικά σπάνια και σχεδόν πάντα θανατηφόρα
Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Γιος του φιλοσόφου Αντρέ
Καθώς μαίνεται ο πόλεμος με τη Ρωσία
Και απειλεί τις αραβικές χώρες του Κόλπου
Οι Αρχές ερευνούν ανθρωποκτονίες κατά συρροή - Νεκρά βρέθηκαν και αρκετά κατοικίδια, κανείς δεν έχει συλληφθεί
Σύμφωνα με τον νόμο, οι αρχές αρνούνται τη χορήγηση βίζας σε μετανάστες, μόνο αν θεωρηθούν «δημόσιο βάρος»
Ο Ζακ Μορέτι προφυλακίστηκε ενώ είναι άγνωστο αν η Τζέσικα Μορέτι έχει πάρει εξιτήριο
Οι πρώτες ώρες αιχμαλωσίας του διαβόητου ναρκοβαρόνου
Κατά την ελεύθερη πτώση ο 31χρονος ανέπτυξε ταχύτητα που έφτασε τα 500 χλμ/ώρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.