Κοσμος

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που το Pegasus συντρίβεται

Ένας νεκρός, εκατοντάδες τραυματίες στην αεροπορική τραγωδία που έχει συγκλονίσει την Τουρκία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τουλάχιστον 157 τραυματίες κι ένας νεκρός μετά τη συντριβή του αεροπλάνου της Pegasus Airlines σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Τουλάχιστον 157 τραυματίες και ένας νεκρός. Ο απολογισμός που μοιάζει με θαύμα από το αεροπορικό ατύχημα που έχει καθηλώσει την Τουρκία και τον κόσμο. 

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι τραυματίες έφτασαν τους 157 και ότι υπάρχει επίσης ένας νεκρός μετά τη συντριβή του αεροπλάνου της Pegasus Airlines στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών Τζαχίτ Τουρχάν, στο αεροσκάφος επέβαιναν 177 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από τη δυτική επαρχία της Σμύρνης.

Ασθενοφόρα μετέφεραν τους τραυματίες σε 18 νοσοκομεία στην περιοχή, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι και οι δύο πιλότοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλικαγιά επιβεβαίωσε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 177 άνθρωποι κι είχε αναχωρήσει από τη δυτική επαρχία της Σμύρνης. Ασθενοφόρα μετέφεραν τους τραυματίες σε 18 νοσοκομεία στην περιοχή, είπε ο ίδιος, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι και οι δύο πιλότοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Το αεροσκάφος δεν μπορούσε να κρατηθεί στον διάδρομο προσγείωσης εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών και γλίστρησε για περίπου 50-60 μέτρα» εξήγησε ο Γερλικαγιά σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι διασώστες επιχειρούν να απεγκλωβίσουν τον τελευταίο τραυματία επιβάτη.

Το Boeing 737-86J κόπηκε στα τρία, αφού, όπως περιέγραψε ο Τούρκος κυβερνήτης, βγήκε κατά περίπου 30-40 μέτρα εκτός του διαδρόμου προσγείωσης, που ήταν ολισθηρός λόγω της βροχής. Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνεται το αεροπλάνο να προσγειώνεται και κατόπιν να συνεχίζει σε μεγάλη ταχύτητα την πορεία του, καταλήγοντας εκτός του διαδρόμου.

Το αεροσκάφος της Pegasus Airlines είχε απογειωθεί από τη Σμύρνη και βρισκόταν στη διαδικασία της προσγείωσης, όταν βγήκε εκτός του διαδρόμου, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Τζαχίτ Τουρχάν.

Σύμφωνα με τον Τουρχάν δεν υπάρχουν νεκροί μεταξύ των συνολικά 177 επιβαινόντων (171 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα). Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, έγινε γνωστό από τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλικαγιά.

Τα συντρίμμια του Μπόινγκ της Pegasus Airlines / © EPA/SEDAT SUNA

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο που καταγράφει την επεισοδιακή προσγείωση του αεροσκάφους. 

Το μπροστινό μέρος της ατράκτου, που περιλαμβάνει το πιλοτήριο και τις πρώτες σειρές των επιβατών, αποκόπηκε από το υπόλοιπο αεροσκάφος. Μια δεύτερη ρωγμή είναι ορατή στο πίσω μέρος του αεροσκάφους, που περιλαμβάνει τις 10 τελευταίες σειρές και την ουρά του.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, 12 παιδιά επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Ομάδες διάσωσης στο σημείο του ατυχήματος / © EPA/SEDAT SUNA

Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, η αεροπορική εταιρεία Pegasus επιβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος της βγήκε εκτός του διαδρόμου προσγείωσης μετά την προσγείωση κι ότι οι επιβάτες έχουν απομακρυνθεί.