Κοσμος

BBC: Ο γιατρός που προσπάθησε να προειδοποιήσει για τον κοροναϊό

Οι αρχές τον είχαν προειδοποιήσει για «διάδοση φημών»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
coronavirus-china76
Επιδημία κοροναϊού στην Κίνα © EPA/YU FANGPING CHINA OUT

Γιατρός εργαζόταν στο επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα όταν διαπίστωσε επτά περιπτώσεις ενός ιού ο οποίος νόμιζε ότι έμοιαζε με τον SARS.

Την υπόθεση ενός γιατρού στην Κίνα ο οποίος προσπάθησε να προειδοποιήσει συναδέλφους του για τον νέο κοροναϊό φέρνει στη δημοσιότητα το BBC.

«Στις αρχές Ιανουαρίου οι αρχές στην Ουχάν, την πόλη της Κίνας που βρίσκεται στο επίκεντρο του κοροναϊού, προσπάθησαν να συγκαλύψουν τα νέα για τον νέο ιό. Όταν ένας γιατρός προσπάθησε να προειδοποιήσει συνάδελφούς του για το ξέσπασμα, τον επισκέφθηκαν αστυνομικοί ζητώντας του να σταματήσει. Ένα μήνα αργότερα, ο ίδιος γιατρός θεωρείται πλέον ήρωας καθώς δημοσίευσε την ιστορία από το κρεβάτι νοσοκομείου στο οποίο νοσηλευόταν», αναφέρει το δημοσίευμα σχολιάζοντας ότι η υπόθεση του Li Wenliang αποτυπώνει την κακή αντίδραση που είχαν τις πρώτες εβδομάδες οι αρχές στην Ουχάν στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κοροναϊού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο γιατρός Li εργαζόταν στο επίκεντρο της επιδημίας τον Δεκέμβριο όταν διαπίστωσε επτά περιπτώσεις ενός ιού ο οποίος νόμιζε ότι έμοιαζε με τον SARS, τον ιό που προκάλεσε παγκόσμια επιδημία το 2003. Οι περιπτώσεις θεωρήθηκε ότι προέρχονταν από την αγορά θαλασσινών Huanan και οι ασθενείς βρίσκονταν σε καραντίνα στο νοσοκομείο.

coronavirus-bbc

Στις 30 Δεκεμβρίου έστειλε μήνυμα σε ομάδα συνομιλίας με συναδέλφους του, με το οποίο τους προειδοποιούσε για το ξέσπασμα και τους συμβούλευε να φορούν εξοπλισμό προστασίας ώστε να αποφύγουν την μόλυνση.

Αυτό όμως που δεν γνώριζε, όπως εξηγεί το BBC, ήταν ότι η ασθένεια που ανακαλύφθηκε ήταν ένας εντελώς νέος κοροναϊός.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τέσσερις μέρες αργότερα τον επισκέφθηκαν αξιωματούχοι του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας ζητώντας του να υπογράψει ένα έγγραφο που τον καθιστούσε υπεύθυνο για «ψευδή σχόλια» που «διατάραξαν σοβαρά την κοινωνική τάξη».

«Σας προειδοποιούμε επίσημα: Εάν συνεχίσετε να επιμένετε, με τέτοια αυθάδεια, και συνεχίσετε αυτήν την παράνομη δραστηριότητα, θα προσαχθείτε στη δικαιοσύνη - είναι αυτό κατανοητό;», ανέφερε το έγγραφο.

Σύμφωνα με το BBC, ο Li είναι ένας από τους 8 ανθρώπους για τους οποίους η αστυνομία δήλωσε ότι διερευνούνταν για «διάδοση φημών».  

Τελικά, στα τέλη Ιανουαρίου, ο δρ. Li δημοσίευσε ένα αντίγραφο του εγγράφου στο Weibo εξηγώντας τι συνέβη. Στο μεταξύ, οι τοπικές αρχές είχαν απολογηθεί για την ενέργειά τους.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, αξιωματούχοι στην Ουχάν επέμεναν ότι μόνο άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα ζώα μπορούσαν να κολλήσουν τον ιό, ενώ και οι γιατροί δεν είχαν λάβει οδηγίες προκειμένου να προστατευθούν.

Μία εβδομάδα αφού η αστυνομία επισκέφθηκε τον Li, εκείνος είχε αναλάβει μία ασθενή με γλαύκωμα, χωρίς να γνωρίζει ότι η γυναίκα είχε μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό.

Όπως εξήγησε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Weibo, στις 10 Ιανουαρίου, άρχισε να βήχει, την επόμενη μέρα είχε πυρετό και δύο μέρες αργότερα βρέθηκε στο νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν και οι γονείς του καθώς αρρώστησαν.

Τελικά, η Κίνα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 10 μέρες αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά, στον Li, έκανε εξετάσεις αρκετές φορές για τον κοροναϊό και όλες βγήκαν αρνητικές.

Σε άλλη ανάρτησή του στις 30 Ιανουαρίου ο Li ανέφερε: «Σήμερα, η δοκιμή νουκλεϊνικών οξέων βγήκε με θετικό αποτέλεσμα, τα πράγματα ηρέμησαν, τελικά διαγνώστηκα». Αμέσως μετά την ανάρτηση ο δρ Li έλαβε χιλιάδες σχόλια υποστήριξης. «Ο  δρ. Li Wenliang είναι ήρωας», έγραψε ένας χρήστης εκφράζοντας την ανησυχία του για αυτό που τελικά αποδεικνύει η υπόθεση για την Κίνα του. «Στο μέλλον, οι γιατροί θα φοβούνται περισσότερο να εκδίδουν έγκαιρα προειδοποιήσεις όταν εντοπίζουν σημάδια μολυσματικών ασθενειών», σημείωνε και τόνισε: «Ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τη δημόσια υγεία... απαιτεί δεκάδες εκατομμύρια Li Wenliang».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ