Κοσμος

Επιβιώνοντας στο Άουσβιτς: Ήμουν 90% νεκρός, ένας σκελετός

Σήμερα συμπληρώνονται 75 χρόνια από την απελευθέρωση των κρατουμένων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Henri Kichka ήταν ο 1-7-7-7-8-9 και στο Άουσβιτς έχασε όλη την οικογένειά του και το 90% του εαυτού του. 75 χρόνια σήμερα από την απελευθέρωση των κρατουμένων.

Ο Henri Kichka πριν από 75 χρόνια δεν είχε όνομα. Ήταν ο 1-7-7-7-8-9  στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Πέρασε τις πύλες της ναζιστικής θηριωδίας σε ηλικία 16 ετών και έχασε μέσα εκεί όλη του την οικογένεια. Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει ότι αισθανόταν κατά 90% νεκρός.

«Οι γονείς μου συνελήφθησαν από τον Χίτλερ. Ήμουν μαζί τους εκείνη την ημέρα. Πέρασα έναν χρόνο στο Άουσβιτς και ήταν απλά φριχτά. Αυτό δεν ήταν ζωή, ήταν θάνατος. Μόνο θάνατος. Ο πατέρας, η μητέρα και οι αδελφές μου πέθαναν στο Άουσβιτς. Τους δηλητηρίασαν στον θάλαμο αερίων και μετά τους έκαψαν».

Ο Henri Kichka απελευθερώθηκε το 1945 από το στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ. «Ήμουν 90% νεκρός. Ένας σκελετός. Πέρασα πολύ καιρό στο σανατόριο και σε νοσοκομεία. Αργότερα παντρεύτηκα και έκανα μια μεγάλη οικογένεια». Ο επιζών του Άουσβιτς ξεκαθαρίζει: ο αντισημτισμός είναι μια ιδέα των τρελών. Ποτέ δεν θα καταλάβω γιατί υπάρχει τόσο μίσος απέναντι στους Εβραίους».



Σήμερα συμπληρώνονται 75 χρόνια από την απελευθέρωση των κρατουμένων στο Άουσβιτς.