Κοσμος

Παραπομπή Τραμπ: Ηχητικό ντοκουμέντο «καίει» τον Πρόεδρο

«Ξεφορτώσου την!», λέει για την Αμερικανίδα διπλωμάτη στο Κίεβο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ / © EPA/MICHAEL REYNOLDS

Σε ηχητικό απόσπασμα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να ζητά την απόλυση της αμερικανίδας πρώην πρέσβειρας στην Ουκρανία.

Για μία και πλέον ώρα ένα βράδυ του 2018 ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν συνδαιτυμόνας ενός γεύματος σε ιδιωτική σουίτα στην Ουάσινγκτον με μια ομάδα επιχειρηματιών - χορηγών, ανάμεσά στους οποίους και δύο άτομα που εμμένει ότι δεν γνωρίζει, αλλά σε ένα νέο ηχητικό ντοκουμέντο ο Ντόναλντ Τραμπ ακούγεται να μιλά μαζί τους για γκολφ, εμπόριο, για πολιτική αλλά και για την άμεση απομάκρυνση της αμερικανίδας διπλωμάτη που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου με την Ουκρανία που άνοιξε τον δρόμο για την παραπομπή του.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο ABC έδωσε στη δημοσιότητα ηχογραφημένη συνομιλία του αμερικανού προέδρου με τον επιχειρηματία Λεβ Πάρνας, ο οποίος εμπλέκεται στο ουκρανικό σκάνδαλο, και σε αυτή ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά την απομάκρυνση της Μαρί Γιοβάνοβιτς, η οποία εργαζόταν ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

 


Στο ντοκουμέντο ο Πάρνας φέρεται να λέει στον πρόεδρο ότι η Γιοβάνοβιτς αποτελεί πρόβλημα και πως  διαρρέει στο Κίεβο ότι θα υπάρξει έρευνα κατά των Μπάιντεν, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απαντά «Ξεφορτώσου την. Διώξ' την αύριο. Δεν με νοιάζει. Διώξ' την αύριο. Βγάλ' την απ' την μέση. Εντάξει; Κάντο».

 

Αν η ηχογράφηση αποδειχθεί αυθεντική, θα ενισχύσει τον ισχυρισμό των Δημοκρατικών ότι συνεργάτες του Τραμπ επί σχεδόν έναν χρόνο προσπαθούσαν να απομακρύνουν την  Μαρί Γιοβάνοβιτς, επειδή την θεωρούσαν εμπόδιο στην επιχείρησή τους να πιέσουν το Κίεβο να ερευνήσει τον πολιτικό αντίπαλο του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια στιγμή ο δικηγόρος του Πάρνας, Τζόζεφ Μπόντι, δήλωσε ότι ο πελάτης του εντόπισε αρχείο ψηφιακής εγγραφής μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας και το έχει ήδη αποστείλει στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής, που συνεχίζει τις έρευνες για τις ενέργειες Τραμπ στην ουκρανική υπόθεση.

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που βλέπω ότι όσα ο κ. Πάρνας έχει δηλώσει για αυτή τη συνάντηση, είναι αλήθεια», τόνισε ο Μπόντι, αναφερόμενος στο δείπνο της 30ης Απριλίου 2018. «Είναι ακόμα ένα παράδειγμα της εκδοχής των γεγονότων από τον κ. Πάρνας που επιβεβαιώνεται από αποδεικτικά στοιχεία με τη μορφή ηχογραφήσεων, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων κειμένου».

Ο Πάρνας, αμερικανός επιχειρηματίας γεννημένος στην Ουκρανία, παρέχει αποδείξεις στους Δημοκρατικούς που τώρα πιέζουν για την καθαίρεση Τραμπ στην δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Γερουσία. Ο επιχειρηματίας από την Φλόριντα διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην έρευνα του Τζουλιάνι για τον Τζο Μπάιντεν, τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον γιο του, Χάντερ. Είναι κατηγορούμενος για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών, σε μια ξεχωριστή ποινική υπόθεση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ