Κοσμος

Η Ελλάδα επιδιώκει να στείλει επιτηρητές στη Λιβύη

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έτοιμη η Ελλάδα να μετάσχει σε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η Ελλάδα επιδιώκει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την αποστολή παρατηρητών σε ενδεχόμενη ειρηνευτική επιχείρηση για την επιτήρηση της κατάπαυσης πυρός στη Λιβύη και αποστολή αεροναυτικών δυνάμεων για την εφαρμογή του εμπάργκο πώλησης όπλων στις εμπόλεμες πλευρές της αφρικανική χώρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην επιτήρηση της εκεχειρίας ακόμη και με την αποστολή δυνάμεων, αρκεί η ειρηνευτική αποστολή να αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να έχει ως κύριο συντονιστή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι, τη στιγμή που η Ρωσία έχει το 1/5 του ΑΕΠ της Γερμανίας και η Τουρκία το 1/3 του ΑΕΠ της Ρωσίας, δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή και να επιβάλει τις αποφάσεις.
 

Τόνισε, δε, ότι κοινή αίσθηση είναι πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφυγε εκνευρισμένος από το Βερολίνο, καθώς η επιβολή του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε πλήττει κυρίως αυτόν -και οι άλλες αντιμαχόμενες πλευρές εφοδιάζονται από ξηράς.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι, την Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών εξέτασαν πιθανούς τρόπους συνέχειας των ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και μια στρατιωτική αποστολή, κάτι για το οποίο δεν υπήρξε καμία αντίρρηση εκ των κρατών-μελών.