Κοσμος

Το Ιράν απειλεί να αποχωρήσει από τη συνθήκη για τα πυρηνικά

Ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» που θέτει στην Ευρώπη για να μην προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιράν: Απειλεί την Ευρώπη ότι θα αποχωρήσει από τη συνθήκη μη διάδοσης των Πυρηνικών.

Το Ιράν προειδοποίησε τη Δευτέρα πως μπορεί να εγκαταλείψει τη διεθνή Συνθήκη μη διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPT). Ο λόγος που προέβη σε αυτήν την δήλωση είναι το γεγονός πως οι ευρωπαϊκές χώρες φέρονται έτοιμες να το παραπέμψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με μια πυρηνική συμφωνία.

Η συνθήκη NPT του 1968 θεωρείται η βάση του παγκόσμιου ελέγχου των πυρηνικών όπλων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας που υπέγραψε το 2015 το Ιράν με τις διεθνείς δυνάμεις η οποία του προσέφερε πρόσβαση στο παγκόσμιο εμπόριο με αντάλλαγμα να δεχθεί περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν παραβιάζει τη συμφωνία του 2015 και ενεργοποίησαν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που μπορεί να οδηγήσει την υπόθεση πίσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τελικά στην επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ στην Τεχεράνη.

«Αν οι Ευρωπαίοι συνεχίσουν την εσφαλμένη συμπεριφορά τους ή στείλουν τον φάκελο του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα αποσυρθούμε από την NPT» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η συνθήκη NPT, στην οποία έχουν προσχωρήσει 190 χώρες, απαγορεύει στις χώρες αυτές, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, επιτρέποντάς τους σε αντάλλαγμα να επιδιώξουν πολιτικά πυρηνικά προγράμματα για παραγωγή ενέργειας, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

Η μοναδική χώρα που έχει δηλώσει την αποχώρησή της από τη NPT, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν η Βόρεια Κορέα, η οποία απέλασε επιθεωρητές για τα πυρηνικά και προχώρησε ανοικτά σε δοκιμές πυρηνικών όπλων. Η Ινδία και το Πακιστάν, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, καθώς και το Ισραήλ -που δεν δηλώνει αν έχει ή όχι πυρηνικά όπλα, αλλά θεωρείται ευρέως ότι έχει- δεν έχουν υπογράψει τη συμφωνία.