Κοσμος

Ερντογάν: «Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη»

Προκλήσεων συνέχεια από τον πρόεδρο της Τουρκίας, που αφήνει αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/© EPA/OMER MESSINGER

«Ο Μητσοτάκης κάλεσε στην Αθήνα τον Χάφταρ μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει» ανέφερε ο Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη».

Η επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ στην Ελλάδα λίγα 24ωρα πριν ο Λίβυος στρατάρχης μεταβεί στη Γερμανία για τη Διάσκεψη του Βερολίνου ενόχλησε την Τουρκία. Επιστρέφοντας από τη γερμανική πρωτεύουσα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, ανέφερε:

«Γιατί κάλεσε ο Μητσοτάκης τον Χάφταρ στην Ελλάδα; Μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει». Και συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι τον πλησίασε ηγέτης χώρας (που δεν κατονομάζει) για να του πει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θέλει να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις. «Αναρωτήθηκα: Θέλει να διορθώσει τις σχέσεις μαζί μου και καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Τι ανοησία είναι αυτή; Πείτε του ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Να το διορθώσει και από εκεί και πέρα μπορούμε να συναντηθούμε μαζί του» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα, ο Ερντογάν υπονόησε ότι δέχτηκε διερευνητική κρούση από την Ιταλία για ενδεχόμενη συνεργασία για γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με τη Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι η Ρώμη έχει πάρει ξεκάθαρη θέση, καταγγέλλοντας ως παράνομη τη συγκεκριμένη συμφωνία.

«Eπειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα» τόνισε ο Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο Ερντογάν διευκρίνισε ότι η χώρα του έχει στείλει μόνο στρατιωτικούς συμβούλους και εκπαιδευτές στη Λιβύη, και όχι ένοπλα στρατιωτικά σώματα -κάτι που αντικρούει πρόσφατες δηλώσεις του. Και πρόσθεσε ότι η τουρκική παρουσία στη Λιβύη αυξάνει της ελπίδες για ειρήνη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ