Κοσμος

Prison Break στην Παραγουάη: Έσκαψαν τούνελ 26 μέτρων

Τουλάχιστον 75 κρατούμενοι απέδρασαν - Ανάμεσά τους και επικίνδυνοι συμμορίτες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tunnel2342.jpg
© Pixabay

Στην Παραγουάη έσκαψαν τούνελ, μήκους 26 μέτρων, και απέδρασαν 75 κρατούμενοι.

Συναγερμός σε Παραγουάη και Βραζιλία μετά την απόδραση δεκάδων κρατουμένων. Για να γίνει το prison break οι φυλακισμένοι χρειάστηκε να σκάψουν ένα τούνελ, μήκους 26 μέτρων, με την ανοχή -όπως πιστεύεται- σωφρονιστικών υπαλλήλων. Η απόδραση έγινε στη φυλακή της πόλης Πέδρο Χουάν Καμπαγέρο, κοντά στα σύνορα της Παραγουάης με τη Βραζιλία. Μεταξύ των 75 δραπετών βρίσκονται και μέλη της «Primeiro Comando da Capital», της πιο ισχυρής συμμορίας της Βραζιλίας. Ήδη, ο διευθυντής της φυλακής και έξι στελέχη του σωφρονιστικού καταστήματος «ξηλώθηκαν».

«Είναι αδύνατο να μην είδε κανείς τίποτε όλο αυτό το διάστημα. Η δουλειά αυτή δεν έγινε σε μια μέρα ή μια νύχτα» ανέφερε οργισμένη η υπουργός Δικαιοσύνης της Παραγουάης Σεσίλια Πέρεθ, συμπεραίνοντας: «Προφανώς και πληρώθηκαν». Αξιωματούχοι είπαν ότι εντόπισαν έως και 200 σακιά με άμμο σε κελιά της φυλακής.

Ανάμεσα στους δραπέτες είναι και αρκετοί δράστες της σφαγής που διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε μέλη αντίπαλων συμμοριών στη φυλακή του Σαν Πέδρο, την 16η Ιουνίου 2019. Εκείνη την ημέρα, αποκεφαλίστηκαν 10 κρατούμενοι.

Η περιοχή των συνόρων κοντά στην πόλη Πέδρο Χουάν Καμπαγέρο θεωρείται «πέρασμα» για τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων. «Σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν πολλά δάση και οι κακοποιοί που απέδρασαν τη γνωρίζουν καλά (…) πρόκειται για πολύ επικίνδυνους ανθρώπους» επεσήμανε η γενική εισαγγελέας της Παραγουάης, Σάντρα Κινιόνες.

Ειδικές δυνάμεις «χτενίζουν» την περιοχή

Από τη μεριά του ο υπουργός Εσωτερικών της Παραγουάης Εουκλίδες Ασεβέδο τόνισε πως την περιοχή χτενίζουν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, μετακινούμενες με ελικόπτερα.

Οι Αρχές στη γειτονική βραζιλιάνικη πολιτεία Μάτου Γκρόσου ντο Σουλ ανακοίνωσαν ότι αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την Παραγουάη. Από τη μεριά του, ο Βραζιλιάνος ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Σέρζου Μούρου διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να βοηθήσει τις παραγουανές Αρχές να συλλάβουν τους δραπέτες. Γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι συνεργάζεται με τη συνοριοφυλακή και τις πολιτειακές αρχές για να τους εμποδίσει να εισέλθουν στο έδαφος της Βραζιλίας.

«Αν γυρίσουν στη Βραζιλία, αυτό που τους περιμένει είναι ένα εισιτήριο άνευ επιστροφής προς ομοσπονδιακή φυλακή» ξεκαθάρισε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ