- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΕΕ: Απαγόρευσε εντομοκτόνο που θεωρείται επιβλαβές για τις μέλισσες
Όχι μόνο σκοτώνει έντομα αλλά βλάπτει επίσης τις μέλισσες και τους μπάμπουρες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε τη χρήση εντομοκτόνου που θεωρείται επιβλαβές για τις μέλισσες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να μην ανανεώσει την έγκριση ενός παρασιτοκτόνου που συνδέεται με βλαβερές επιπτώσεις στις μέλισσες, απαγορεύοντας το εντομοκτόνο της Bayer γνωστό ως θιακλοπρίδη.
Η απόφαση ακολουθεί την έγκριση της απαγόρευσης από την πλειονότητα των κυβερνήσεων της ΕΕ τον περασμένο Οκτώβριο, στη βάση μιας πρότασης της Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ.
«Υπάρχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες που συνδέονται με τη χρήση αυτού του παρασιτοκτόνου, ιδιαίτερα την επίπτωσή του στα υπόγεια ύδατα, αλλά και σχετικά με την ανθρώπινη υγεία, στην αναπαραγωγική τοξικότητα», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.
Ο αγρότες δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το εντομοκτόνο, που διατίθεται υπό τα εμπορικά σήμερα Calypso και Biscaya, μετά τις 30 Απριλίου φέτος, όταν λήξει η τρεχουσα περίοδος έγκρισής του.
Η Επιτροπή βασίστηκε στα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που δημοσιεύθηκαν πέρυσι τον Ιανουάριο. Η υπηρεσία υπογράμμιζε τις ανησυχίες για την ενεργή ουσία που είναι τοξική για τους ανθρώπους και παρουσιάζει πολύ μεγάλη συγκέντρωση στα υπόγεια ύδατα, ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκπρόσωπος της EFSA.
Το παρασιτοκτόνο όχι μόνο σκοτώνει έντομα αλλά βλάπτει επίσης τις μέλισσες και τους μπάμπουρες αδυνατίζοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα και βλάπτοντας την αναπαραγωγή τους, σύμφωνα με τα ευρήματα του EFSA.
Η ΕΕ απαγόρευσε τη χρήση τριών λεγόμενων νεονικοτινοειδών εκτός από τα θερμοκήπια τον Απρίλιο του 2018. Η Γαλλία έχει ήδη απαγορεύσει και τα τέσσερα εντομοκτόνα και ένα άλλο, περιλαμβανομένων και των θερμοκηπίων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Ελεύθερος μετά από έξι χρόνια στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Μινσκ και Βαρσοβίας
Οργή με δηλώσεις της Μελίσα Άιζακ που υποτιμούν το γυναικείο φύλο
Τεράστιο πλήγμα στο πετρελαϊκό καρτέλ
Τα 80 ζώα θα μεταφερθούν στον ζωολογικό κήπο Βαντάρα, στο ινδικό κρατίδιο Γκουτζαράτ
Το ποσό αυτό πιθανότατα είναι υποτιμημένο, επειδή δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού
Οι μοναχοί επέστρεφαν από διακοπές στην Ταϊλάνδη μεταφέροντας τα ναρκωτικά σε κρύπτες στις αποσκευές τους
Μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές και αντιπολιτευόμενοι
Τα 5 «καμπανάκια» για το μέλλον της Συμμαχίας
Η οργάνωση απορρίπτει τους πολιτικούς συμβιβασμούς που οδήγησαν στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής
Ξεκίνησε η δίκη για την τρομοκρατική απειλή που οδήγησε στην ακύρωση εμφανίσεων στη Βιέννη
Ο Τραμπ ζητάει την απόλυση του παρουσιαστή από το ABC
Νεαρή βρετανίδα επιχείρησε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πρόωρης εμμηνόπαυσης και έζησε έναν εφιάλτη
Πάνω από 600 εργαζόμενοι αντιτίθενται στην παροχή ΤΝ στον αμερικανικό στρατό
Ο Γερμανός καγκελάριος ασκεί σκληρή κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ
Βρετανοί αξιωματούχοι επιδιώκουν να προστατεύσουν τον μονάρχη από δημόσιες επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου
Η Ουάσινγκτον εξετάζει νέα πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου στην Μέση Ανατολή
Γιατί αεροπορική εταιρεία προχωρά σε αυτή τη «λύση»;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.