Κοσμος

Γαλλία: Το Ιράν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο μέσα σε 48 μήνες

Μήνυμα του Γάλλου ΥΠΕΞ για την ανάγκη να σωθεί η συμφωνία της Βιέννης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στρατιωτική άσκηση στο Ιράν - Εκτόξευση πυραύλου
Στρατιωτική άσκηση στο Ιράν - Εκτόξευση πυραύλου/© EPA/Iranian Navy Office/HANDOUT

«Μέσα σε δύο χρόνια οι Ιρανοί μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πυρηνικό όπλο» δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Το Ιράν θα μπορούσε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα σε ένα με δύο χρόνια αν συνεχίσει να παραβιάζει τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Αυτό δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό RTL ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν είπε: «Αν συνεχίσουν να διαλύουν τη συμφωνία της Βιέννης, τότε ναι, εντός μιας σχετικά σύντομης χρονικής περιόδου, μεταξύ ενός και δύο ετών, μπορεί να έχουν πρόσβαση σε πυρηνικό όπλο».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται εκτάκτως εντός της ημέρας για να βρουν τρόπους ώστε να απομακρύνουν τις ΗΠΑ και το Ιράν από μια ένοπλη σύρραξη. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι Βρυξέλλες γνωρίζουν πως ένας κακός υπολογισμός από κάποια από τις δύο πλευρές θα μπορούσε να φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώπιον ενός πολέμου και μιας σοβαρής κρίσης στη διάδοση των πυρηνικών όπλων στο κατώφλι της.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας πρόσθεσε, επίσης, ότι η χώρα του προτίθεται να συμβάλει στην έρευνα για το ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη την Τετάρτη στο Ιράν. «Η Γαλλία προτίθεται να συμβάλει στην έρευνα» σημείωσε ο Λε Ντριάν, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν δεν της έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από τις ιρανικές αρχές.

Δεν είναι σαφές αν χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του Ιράν στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας Φαρχάντ Παρβαρές δήλωσε την Πέμπτη ότι η Γαλλία μπορεί να εμπλακεί, επίσης, στην έρευνα με δεδομένο ότι η κατασκευάστρια των μηχανών του Boeing είναι εν μέρει γαλλική εταιρεία (σ.σ. η CFM είναι κοινοπραξία της αμερικανικής General Electric και της γαλλικής Safran).

«Προτού πάρουμε μια θέση, είναι σημαντικό να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά αυτό που συνέβη» σημείωσε ο Λεντριάν.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το μοιραίο Boeing να χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο, με αποτέλεσμα να συντριβεί στο έδαφος και να γίνει κομμάτια. Και οι 176 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και πολλοί Καναδοί, έχασαν τη ζωή τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ