Κοσμος

Η Τεχεράνη διαμαρτύρεται στον Ελβετό πρεσβευτή για να την ακούσει ο Τραμπ

Αναβρασμός στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν υπόσχεται εκδίκηση για τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί και οι ΗΠΑ εξαπολύουν νέες απειλές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Ιράν κάλεσε τον Ελβετό πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις νέες απειλές Τραμπ μετά τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Το Ιράν κάλεσε τον Ελβετό πρεσβευτή, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, για να διαμαρτυρηθεί για τις εχθρικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες ρίχνουν εκ νέου λάδι στη φωτιά. Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε -μέσω Twitter- να πλήξει ιρανικούς στόχους, εάν το Ιράν επιτεθεί κατά Αμερικανών ή αμερικανικών συμφερόντων σε αντίποινα για τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Συγκεκριμένα, σε σειρά μηνυμάτων του στα social media ο Τραμπ έγραψε: «Αν το Ιράν επιτεθεί σε Αμερικανούς ή αμερικανικά συμφέροντα, έχουμε "κλειδώσει" 52 ιρανικούς στόχους», ανάμεσά τους και στόχους που συνδέονται με τον ιρανικό πολιτισμό, οι οποίοι και «θα πληγούν σκληρά».

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Ευρώπη επιχειρεί να προσεγγίσει το Ιράν, δίνοντας έμφαση στη σημασία διατήρησης της συμφωνίας που είχε υπογραφεί με την ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία) για το πυρηνικό οπλοστάσιο της ασιατικής χώρας. Η συμφωνία αυτή είχε οδηγήσει σε χαλάρωση του καθεστώτος των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης, η οποία σε αντάλλαγμα δεσμεύτηκε να εγγυηθεί τον μη στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού της προγράμματος. Το 2018 οι ΗΠΑ, με εντολή Τραμπ, αποχώρησαν από τη συμφωνία, με αναλυτές να εκτιμούν ότι η εξόντωση Σουλεϊμανί ήταν η χαριστική βολή στο συγκεκριμένο κείμενο.