Κοσμος

Ιράκ-Ρουκέτες κατά της αμερικανικής πρεσβείας κι αεροπορικής βάσης

Ως αντίποινα για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί -Προειδοποιήσεις Χεζμπολάχ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
endfhq-xsaagnoz.jpg
Πύραυλοι κατά της αμερικανικής πρεσβείας κι αεροπορικής βάσης στο Ιράκ © twitter.com/yasiremres

Συναγερμός στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη. Αλλεπάλληλες επιθέσεις με ρουκέτες κατά αμερικανικών δυνάμεων ως αντίποινα για την εξόντωση Σουλεϊμανί.

Καζάνι που βράζει είναι εδώ και ένα 24ωρο η Μέση Ανατολή μετά την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί - για πολλούς, του δεύτερου ισχυρότερου ανθρώπου των μηχανισμών εξουσίας στη χώρα.

Πολλές ρουκέτες έπληξαν σήμερα την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, μια πολύ καλά φυλασσόμενη περιοχή όπου εδρεύουν πολλές ξένες πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια, τη συνοικία Τζαντρίγια της ιρακινής πρωτεύουσας καθώς και την αεροπορική βάση Μπαλάντ, όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ. Από τις επιθέσεις δεν υπάρχουν θύματα παρά μόνο τραυματίες, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των ιρακινών αρχών.

«Πολλές ρουκέτες στόχευσαν την Πλατεία των Τελετών και την περιοχή Τζαντρίγια στη Βαγδάτη καθώς και την αεροπορική βάση Μπαλάντ στην επαρχία Σαλαχουντίν, χωρίς απώλειες ζωών. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω λεπτομέρειες» αναφέρεται στη λακωνική ανακοίνωση.

Πριν από λίγο, εκτοξεύθηκαν δύο ρουκέτες με διαφορά περίπου 15 λεπτών εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην ιρακινή πρωτεύουσα Βαγδάτη. Η πρώτη έπεσε σε δρόμο στην «Πράσινη Ζώνη», όπου υπάρχουν πολλές διπλωματικές αποστολές, με αποτέλεσμα να αποκλείσει την πρόσβαση στο κτίριο, χωρίς όμως να του έχει προκαλέσει ζημιές. 

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, άλλοι δύο πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον της αεροπορικής βάσης Μπαλάντ, 80 χλμ, βόρεια της Βαγδάτης, την οποία χρησιμοποιούν αμερικανικές δυνάμεις. Εν προκειμένω, δεν είναι ξεκαθάρος ο βαθμός των ζημιών και μέχρι στιγμής, ενώ έχουν τραυματιστεί τρεις Ιρακινοί στρατιώτες. Αμέσως μετά, αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη βάση, εκτελώντας αναγνωριστική αποστολή, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Επίσης, βλήματα όλμων έπληξαν και τη συνοικία Τζαντρίγια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι, ανέφεραν αστυνομικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σουλεϊμανί δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής επιχείρησης στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Όπως μεταδίδει ο Τούρκος απεσταλμένος του Μiddle East Eye, Ragip Soylu, το ιρακινό παράρτημα της οργάνωσης Χεζμπολάχ προειδοποίησε πριν από λίγο τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 1 χιλιομέτρου, μακριά από τις αμερικανικές βάσεις, αρχής γενομένης από το βράδυ της Κυριακής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ