Κοσμος

Μακρόν: Ορατός ο κίνδυνος κλιμάκωσης στη Λιβύη αν η Τουρκία στείλει στρατό

Τι ειπώθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γάλλος πρόεδρος με τον Ρώσο ομολογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανησυχεί ο Μακρόν για την κλιμάκωση που θα προκύψει, αν η Τουρκία στείλει εκστρατευτικό σώμα στη Λιβύη.

Την ανησυχία του για τον «κίνδυνο κλιμάκωσης» στη Λιβύη μετά το «πράσινο» φως που άναψε η τουρκική Εθνοσυνέλευση για την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο έδαφος της αφρικανικής χώρας, εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε ότι μια τέτοια κλιμάκωση «συνδέεται με την ενίσχυση των ξένων στρατιωτικών παρεμβάσεων», σύμφωνα με ανακοίνωση από τα Ηλύσια Πεδία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μακρόν «καταδίκασε με σαφή τρόπο τις πρόσφατα υπογεγραμμένες συμφωνίες» της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) «για θέματα ναυτικά και ασφάλειας» -μια αναφορά στις συμφωνίες που υπέγραψε η Τρίπολη στα τέλη Νοεμβρίου με την Τουρκία- καθώς και «όλες τις αποφάσεις που οδηγούν σε κλιμάκωση».

Από τη μεριά του το Κρεμλίνο ανέφερε πως «Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν μίλησαν για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης σε αυτήν τη χώρα». Και πρόσθεσε: «Εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες, ιδίως με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Γερμανίας».

Υπενθυμίζεται ότι εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ειρηνευτική διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν ότι η Άγκυρα δεν πρέπει να στείλει στρατό στη Λιβύη.