Κοσμος

Politico: Πιθανό θερμό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας μέσα στο 2020

Μέχρι ποιο βαθμό είναι αποφασισμένος να απομακρυνθεί από τη Δύση ο Ερντογάν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © EPA/ERDEM SAHIN

Πιθανό ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα μέσα στο 2020, σύμφωνα με το Politico.

Ναύαρχος δυτικής χώρας που υπηρετεί στη Μεσόγειο, φαίνεται να είπε στην ευρωπαϊκή υπηρεσία τπου Politico ότι εκείνο που τον κρατά ξάγρυπνο τη νύχτα είναι και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ανοικτά της Τουρκίας.

Στο δημοσίευμα, τίθεται το ερώτημα μέχρι ποιο βαθμό είναι διατεθειμένη η Τουρκία να απομακρυνθεί από τη Δύση και να συσφίξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Θα φτάσει η Τουρκία στο σημείο να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ ή θα παραμείνει στη συμμαχία λειτουργώντας όλο και πιο πολύ ως Δούρειος Ίππος ώστε να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων οι οποίες και χρειάζονται ομοφωνία, όπως κάνει συχνά αναφορικά με το σχεδιασμό ασκήσεων της Συμμαχίας λόγω των διαφορών της με την Ελλάδα, γράφει το δημοσίευμα παραθέτοντας την απορία πλήθους αναλυτών και διπλωματών.

Τον τελευταίο χρόνο ο Ερντογάν διέταξε τη στρατιωτική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία κατά των Κουρδικών πολιτοφυλακών, απείλησε να ανοίξει τις πύλες στους Σύρους πρόσφυγες για να πλημμυρίσουν την ΕΕ, αν η τελευταία δεν αποδεχθεί το σχέδιό του για μετεγκατάστασή τους σε ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, άρχισε την εγκατάσταση των S-400 αψηφώντας τις ενστάσεις ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, που απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, έστειλε όπλα στη Λιβύη κατά παράβαση σχετικού εμπάργκο του ΟΗΕ, ετοιμάζεται να στείλει τώρα και στρατιωτικές δυνάμεις, υπέγραψε το σύμφωνο με τη Λιβύη, απείλησε με βέτο τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για την προστασία της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής από τη ρωσική επιθετικότητα αν οι νατοϊκοί εταίροι δεν χαρακτηρίσουν «τρομοκράτες» τους Κούρδους της Συρίας, ξεκίνησε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, έδιωξε Ισραηλινό ερευνητικό σκάφος από τα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο Ερντογάν, που  σταθερά απομακρύνει την Τουρκία από τον φιλοδυτικό προσανατολισμό, που είχε ξεκινήσει επί Κεμάλ Ατατούρκ, ενδεχέται στην προσπάθειά του να συσπειρώσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους  να προκαλέσει θερμό επεισόδιο τόσο με την χώρα μας όσο και με τη Γαλλία σε διαφιλονικούμενο εναέριο ή θαλάσσιο χώρο.

Κατά την άποψη του Ερντογάν πρόκειται για μια νόμιμη απάντηση στην απροθυμία των δυτικών εταίρων να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο που συνιστούν κατά την άποψη της Άγκυρας – για την ασφάλεια της Τουρκίας οι κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία. Η Τουρκία, σημειώνει το Politico, είναι οργισμένη και με την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου για τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, που αφήνει εκτός παιχνιδιού την Άγκυρα. Ο σύμβουλος του Ερντογάν, Γκιουλνούρ Αϊμπέτ, υποστηρίζει ότι η σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία δεν είναι παρά «μια σε μεγάλο βαθμό ρεαλιστική συνεργασία, όπου συνεργαζόμαστε εκεί που μπορούμε κι αφήνουμε στην άκρη περιοχές όπου διαφωνούμε». Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή της Τουρκίας η αγορά των S-400 προχώρησε επειδή οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να της πουλήσουν συστήματα Patriot και ευρωπαϊκές χώρες επείσης αρνήθηκαν να της παραχωρήσουν τεχνολογία προηγμένων αντιπυραυλικών συστημάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ