Κοσμος

Τυνησία σε Ερντογάν για Λιβύη: Εμείς θα παραμείνουμε ουδέτεροι

Δεν πήρε αυτό που ήθελε ο Τούρκος πρόεδρος από την Τύνιδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
erdogan_-_saied_.jpg
Recep Tayyip Erdogan - Kais Saied © EPA/PRESIDENCY OF TUNISIA HANDOUT

«Όχι» από την Τυνησία στον Ερντογάν για την αν. Μεσόγειο. Η προεδρία της αφρικανικής χώρας ξεκαθαρίζει πως θα παραμείνει ουδέτερη στο θέμα με τη Λιβύη

Μπορεί η φημολογία για την αιφνιδιαστική επίθεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τυνήσια να οργίασε, αλλά η προεδρία της αφρικανικής χώρας βάζει σήμερα τα πράγματα στη θέση τους.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Τύνιδα, φερόταν να ζήτησε από την Τυνησία ένα λιμάνι για τα πολεμικά του πλοία, ώστε να μπορούν –σε περίπτωση που χρειαστεί- να επιχειρούν άμεσα στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λιβύη και την Ελλάδα.

Ωστόσο, η Προεδρία της Τυνησίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως «η στάση του κράτους της Τυνησίας, είναι ουδέτερη στη λιβυκή κρίση. Η χώρα δεν θα συμμετάσχει σε κανένα συνασπισμό, ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον».

Σημειώνεται ότι η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην αφρικανική χώρα πραγματοποιήθηκρ  σε μια περίοδο έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των δύο μνημονίων που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης και τα οποία έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Το ένα αφορά στις θαλάσσιες ζώνες. Βάσει των όσων προβλέπονται στο συγκεκριμένο μνημόνιο, η Τουρκία έχει δημιουργήσει τους δικούς της χάρτες, οι οποίοι περιλαμβάνουν θαλάσσιες ζώνες μια ανάσα από ελληνικά νησιά, όπως η Κρήτη, η Κάρπαθος και η Ρόδος. Το δεύτερο αφορά στην ασφάλεια και δίνει το δικαίωμα στην Άγκυρα να στείλει εκστρατευτικό σώμα στο έδαφος της Λιβύης, προκειμένου να προστατέψει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σαράτζ, καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ (σ.σ. ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας) προελαύνουν. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ