Κοσμος

Ένας πραγματικός διορισμός του 21ου αιώνα

Ο Ηλίας Αλκαλάι από τη Νέα Υόρκη για την τελευταία προσθήκη στο Ανώτατο Δικαστήριο

1944-817_0.jpg
Ηλίας Αλκαλάι
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6079-25694.jpg

Αναμφίβολα, ένα από τα σημαντικότερα προνόμια που απονέμει το Σύνταγμα των Η.Π.Α. στον Πρόεδρο είναι το δικαίωμα  να διορίζει δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο (United States Supreme Court) με τη συγκατάθεση της Γερουσίας. Οι διορισμοί είναι ισόβιοι, συνεπώς ένας δικαστής αναμένεται να αφήσει βαθύ σημάδι σε μια ολόκληρη γενιά Αμερικανών και στην αμερικάνικη κοινωνία.

Μόλις πριν από μία μέρα, ο πρόεδρος Obama προέβη στο δεύτερο διορισμό της προεδρίας του στο εννιαμελές δικαστήριο. Ο διορισμός πραγματοποιήθηκε προς πλήρωση μιας θέσης ύστερα από τη συνταξιοδότηση του δικαστή John Paul Stevens σε ηλικία 90 ετών. Ο Πρόεδρος διόρισε το πρωί της Δευτέρας την Elena Kagan, τωρινή Solicitor General των Η.Π.Α., δηλαδή ανώτατη δικηγόρο της χώρας αντιπροσωπεύουσα τον αμερικάνικο λαό ενώπιον του  Ανώτατου Δικαστηρίου. Έτσι γίνεται η δεύτερη γυναίκα και ο δεύτερος κάτοικος της Νέας Υόρκης που διορίζεται στο Δικαστήριο. 

Αν η Γερουσία δώσει τη συγκατάθεσή της, η Elena Kagan, 50 χρονών, θα γίνει το νεαρότερο μέλος του Δικαστηρίου. Θα είναι επίσης η τρίτη γυναίκα δικαστής και η τέταρτη συνολικά στην ιστορία του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο διορισμός αυτός έρχεται ως αναγνώριση της εκπληκτικής νομικής της εκπαίδευσης στα Princeton, Oxford, και Harvard Law School, αλλά και της εκτεταμένης νομικής της εμπειρίας. Κυρίως όμως επιβραβεύει την ισόβια αφοσίωσή της στη δημόσια υπηρεσία- καθηγήτρια Νομικής, κοσμήτορας της Νομικής σχολής του Harvard, στέλεχος στο Λευκό Οίκο του Clinton, US Solicitor General.

Με περισσότερους από έναν τρόπους η Elena Kagan ανοίγει το δρόμο: έγινε η πρώτη γυναίκα κοσμήτορας της Νομικής του  Harvard, η πρώτη γυναίκα Solicitor General. Κόρη μεταναστών, όπως ακριβώς και η προηγούμενη προσθήκη του Προέδρου στο δικαστήριο, Sonia Sotomayor, αποτελεί απόδειξη της αλλαγής των καιρών, ένας πραγματικός διορισμός του 21ου αιώνα, μια ριζική αλλαγή σε ένα δικαστήριο που, μέχρι πολύ πρόσφατα αποτελούσε ένα κλειστό club μεγάλων ασπρομάλληδων. Ο διορισμός είναι χαρακτηριστικός ενός Προέδρου, και οι δύο επιλογές του οποίου στοχεύουν ξεκάθαρα στο να καταστήσουν το Ανώτατο Δικαστήριο ένα πιο αντιπροσωπευτικό και συμπεριλαμβάνον Σώμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ