Κοσμος

Πολάνσκι: Τα ΜΜΕ με παρουσιάζουν σαν τέρας

Και για όλα φταίει ο Χάρβεϊ Γουάινστιν και ο «Πιανίστας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρομάν Πολάνσκι
Ρομάν Πολάνσκι / © EPA/JULIEN DE ROSA

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι κατηγορεί τα ΜΜΕ ότι τον παρουσιάζουν σαν τέρας και ότι υπαίτιος για αυτό είναι ο Χάρβεϊ Γουάινστιν.

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι λύει για πρώτη φορά τη σιωπή του μετά τις νέες καταγγελίες που έγιναν σε βάρος και αφορούν υπόθεση βιασμού. Στο στόχαστρό του έβαλε τα μέσα ενημέρωσης καταγγέλλοντας ότι τον παρουσιάζουν σαν τέρας.

Σε συνέντευξη στο γαλλικό περιοδικό Paris Match, ο Πολάνσκι κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι «προσπαθούν να με εμφανίσουν σαν τέρας» και μάλιστα διευκρίνισε ότι υπαίτιος για τα δικά του δεινά είναι ο πρώην μεγαλοπαραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν.

Κατά τον σκηνοθέτη ο Αμερικανός παραγωγός, ο οποίος αντιμετωπίζει πλειάδα κατηγοριών για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση , προσπάθησε να τον στιγματίσει ως «βιαστή παιδιών», προκειμένου να τον εμποδίσει (χωρίς επιτυχία όπως αποδείχθηκε) να κερδίσει το Όσκαρ το 2003 για την ταινία «Ο πιανίστας».

Ο Γουάινστιν, υποστήριξε ο Πολάνσκι, προωθούσε τη δική του ταινία, το «Σικάγο», που κέρδισε τελικά έξι Όσκαρ, ανάμεσά τους και αυτό της καλύτερης ταινίας.

«Εκείνος ήταν που ξέθαψε την υπόθεση με την Σαμάνθα Γκέιμερ έπειτα από 26 χρόνια, για την οποία κανένας δεν είχε ενδιαφέρον πλέον», είπε αναφερόμενος για τις κατηγορίες για τον βιασμό της 13χρονης τότε. Όταν ρωτήθηκε αν αισθάνεται θύμα, ο Πολάνσκι απάντησε «Επί χρόνια προσπαθούν να με εμφανίσουν σαν τέρας».

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Γαλλίδα ηθοποιός Βαλεντίν Μονιέ κατηγόρησε τον Πολάνσκι ότι τη χτύπησε βάναυσα και τη βίασε το 1975, όταν η ίδια ήταν 18 ετών. Περιγράφοντας τη φρικτή εμπειρία που έζησε σε σαλέ στο Γκστάαντ, η Μονιέ είπε στην εφημερίδα Le Parisien ότι φοβήθηκε πως ο σκηνοθέτης θα τη σκότωνε μετά τον βιασμό. Ο Ρόμαν Πολάνσκι στη συνέντευξη που έδωσε απέρριψε τις κατηγορίες.

«Προφανώς δεν το θυμάμαι επειδή είναι ψέμα», είπε ο Πολάνσκι για τη νέα καταγγελία σε βάρος του. «Είναι ξεκάθαρο ότι το να με κατηγορήσει για βιασμό δεν είναι πλέον αρκετά εντυπωσιακό, πρέπει να προσθέσεις και κάτι άλλο», είπε ο σκηνοθέτης. «Δεν χτυπάω γυναίκες», συμπλήρωσε.

«Έχω συνηθίσει στα ψέματα, έχω γίνει σκληρόπετσος. Αλλά για τα παιδιά μου και την Εμανουέλε (σ.σ. τη σύζυγό του) είναι φρικτό. Υποφέρουν πολύ. Έχουν δεχθεί προσβολές και απειλές στα social media», είπε ο Πολάνσκι, σύμφωνα με τον Guardian, εξηγώντας γιατί αποφάσισε να μιλήσει τώρα. «Βέβαια εγώ είμαι υπεύθυνος. Το 1977 έκανα ένα λάθος και η οικογένειά μου πληρώνει το τίμημα για αυτό μισό αιώνα αργότερα», συμπλήρωσε ο 86χρονος σκηνοθέτης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ