Κοσμος

Τούρκος πρέσβης για συμφωνία με Λιβύη: Δεν μπορείτε να μας αγνοείτε

Η Άγκυρα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προωθήσει τα συμφέροντά της, όπως έγινε και στην περίπτωση της Κύπρου.

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μήνυμα προς την Αθήνα, ότι δεν μπορεί να αγνοεί την Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε ο Τούρκος πρέσβης.

Η Τουρκία επιμένει στη ρητορική ότι έχει δίκιο και δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, γι' αυτό και υπέγραψε τη συμφωνία με τη Λιβύη, η οποία δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα -όπως και στην περίπτωση της Κύπρου- δεν μπορεί να βρίσκεται στο περιθώριο και θα κάνει ότι χρειαστεί για να προασπίσει τα συμφέροντά της.

Σύμφωνα με τον Μπουράκ Ουζουγκεργκίν, το μνημόνιο συνεργασίας και κατανόησης με την -αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ- κυβέρνηση της Λιβύης αποτελεί απάντηση στην περιθωριοποίηση της Άγκυρας από τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, αλλά και στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ, που κήρυξε μονομερώς, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, πώς είναι δυνατόν οι δύο χώρες, μέσω της συμφωνίας τους, να αγνοούν τα γεωγραφικά δεδομένα και κυρίως το γεγονός ότι ανάμεσα στις δύο υπάρχουν μεγάλα νησιά, όπως η Κρήτη, η απάντηση του Τούρκου πρέσβη ήταν η ακόλουθη: «Αυτό είναι μια θεμιτή ερώτηση. Το διεθνές δίκαιο γενικά και ειδικά το ναυτικό δίκαιο είναι πολύ περίπλοκα ζητήματα. Πολλοί σχετικοί παράγοντες λαμβάνονται υπόψιν όταν φτάνουμε στην τελική γραμμή, όπως η κατεύθυνση των ακτών, το μήκος της σχετικής ακτής, το αν ένα νησί έχει καθοριστική σημασία σε μια ηπειρωτική ακτογραμμή και πολλά άλλα, και γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο…».

Και πρόσθεσε: «Τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων αγνοούνται από τους Ελληνοκυπρίους και με την υποστήριξη της Ελλάδας».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, πάντως, ο κ. Μπουράκ απηύθυνε πρόσκληση για διάλογο με την Ελλάδα, επισημαίνοντας: «Όλο αυτόν τον καιρό λέμε: "Για καθίστε, δεν μπορείτε να αγνοείτε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου". Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε μια ήρεμη κατάσταση και να συζητάμε μεταξύ μας..».