Κοσμος

Η Αίγυπτος απέρριψε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Διαταράσσει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ της αφρικανικής χώρας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πυρά Αιγύπτου κατά της Τουρκίας για την αμφιλεγόμενη συμφωνία με τη Λιβύη: Το Κάιρο υποστηρίζει ότι διαταράσσει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το γεγονός ότι τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης θα διαταράξουν την πολιτική διαδικασία για την εξασφάλιση πολιτικής λύσης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα, τόνισε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σάμεχ Σούκρι σε επικοινωνία που είχε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, Ghassan Salamé. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε την ανάγκη αποτροπής οποιασδήποτε ενέργειας που θα μπορούσε να υποδαυλίσει την πολιτική διαδικασία που αφορά τη Λιβύη.

Όπως γράφει το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕNA και αναδημοσίευσε το πρωί της Τετάρτης ο αιγυπτιακός τύπος, «ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι επανέλαβε την Τρίτη ότι οι δύο συμφωνίες που υπογράφηκαν από την Τουρκία και τον πρωθυπουργό της Λιβύης της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας Φάγεζ αλ Σαράτζ θα εμβαθύνουν τις διαφωνίες μεταξύ των Λίβυων και θα διαταράξουν την πολιτική διαδικασία στη χώρα».

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας επέστησε την προσοχή στον ανώτατο αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι το γεγονός της υπογραφής των εν λόγω μνημονίων «λαμβάνει χώρα σε μια εποχή που άρχισε να υπάρχει μια διεθνής συναίνεση, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι Λίβυοι να βρουν μια διέξοδο για να ξεφύγουν από την παρούσα κρίση».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας του κ. Σούκρι με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, ο Αιγύπτιος υπουργός υποστήριξε τη σημασία της αποτροπής οποιασδήποτε ενέργειας από οποιαδήποτε πλευρά, είτε από το εσωτερικό της Λιβύης είτε έξω από αυτήν, που θα μπορούσε να εμποδίσει την πολιτική διαδικασία. Εξέφρασε, επίσης, την πλήρη υποστήριξη της Αιγύπτου στην αποστολή του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Όπως τονίζουν τα ρεπορτάζ, «οι δύο πλευρές συζήτησαν τις εξελίξεις που σχετίζονται με την κρίση της Λιβύης και τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να καταστήσουν επιτυχείς τις συστάσεις της "διάσκεψης του Βερολίνου", με στόχο την εξασφάλιση πολιτικής λύσης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα». Και, τέλος, «συμφώνησαν επίσης να εντείνουν την επικοινωνία μεταξύ τους μέχρι να επιλυθεί η κρίση της Λιβύης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ