Κοσμος

Ρωσία: 3 αδελφές δολοφόνησαν τον πατέρα τους που τις κακοποιούσε

Οι Αρχές αποφάσισαν να δικαστούν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
russian1.jpg
Ρωσία - Έγκλημα / Kristina, Maria, Angelina Khachaturyan © Social media;

Η υπόθεση των τριών αδελφών που σκότωσαν τον πατέρα τους μετά από χρόνια σεξουαλικής κακοποίησης, συγκλόνισε πέρυσι τη Ρωσία.

Δύο αδελφές που σκότωσαν τον πατέρα τους, ο οποίος τις κακοποιούσε για χρόνια, θα δικαστούν, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η αρμόδια αρχή στη Ρωσία, η οποία είχε αναλάβει να ερευνήσει και να κρίνει αν θα οδηγούνταν σε δίκη. Ωστόσο, στις δύο γυναίκες αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, ενώ για την μικρότερη αδελφή αποφασίστηκε να λάβει υποχρεωτικά ιατρική φροντίδα. Η υπόθεση των τριών αδελφών, Κρεστίνα, Ανγκελίνα και Μαρία Χατσατουριάν συγκλόνισε πέρυσι τη Ρωσία.

russian.jpg
Mikhail Khachaturyan - Kristina, Maria and Angelina © EAST2WEST NEWS

Οι τρεις αδελφές σκότωσαν τον πατέρα τους τον Ιούλιο του 2018 στη Μόσχα. Αυτός έπεσε νεκρός έπειτα από τις πολλές μαχαιριές και τα χτυπήματα με σφυρί που δέχθηκε. Τα τρία κορίτσια ήταν τότε ηλικίας 19, 18 και 17 αντίστοιχα.

«Διαπιστώθηκε ότι το κίνητρο του εγκλήματος των κατηγορουμένων ήταν προσωπικό και οφείλεται στον ψυχικό και σωματικό πόνο στον οποίο τις υπέβαλλε για καιρό, κάτι το οποίο κρίθηκε από την έρευνα ότι παρέχει ελαφρυντικά στοιχεία», αναφέρει η Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας, η οποία αναλαμβάνει τη διερεύνηση των υποθέσεων που κρίνονται ως οι πιο σημαντικές.

Η Επιτροπή ως εκ τούτου ζήτησε οι δύο από τις τρεις αδελφές, η Κρεστίνα και η Ανγκελίνα, να δικαστούν «για ομαδικό φόνο εκ προμελέτης», έγκλημα για το οποίο μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Η συνήγορος της Ανγκελίνα Χατσατουριάν, Μαρί Νταβτιάν, καταδίκασε την απόφαση αυτή, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν περισσότερες από τις αποδείξεις που χρειάζονται για να αποδειχθεί ότι βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα».

Για τη μικρότερη από τις αδελφές, η οποία ήταν ανήλικη όταν σημειώθηκε το γεγονός, η Επιτροπή ζήτησε από την εισαγγελία να δώσει εντολή «για υποχρεωτική ιατρική φροντίδα», χωρίς να διευκρινίσει το είδος αυτής της φροντίδας.

Η υπόθεση των τριών αδελφών Χατσατουριάν προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στη Ρωσία, καθώς περίπου έναν χρόνο πριν, το 2017, οι πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που σημειώνονται κατ' εξακολούθησιν και έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρού τραυματισμού, αποποινικοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Η περίπτωση των αδελφών αυτών είναι επίσης ενδεικτική για την αδιαφορία των αρχών απέναντι σε τέτοιες υποθέσεις: γείτονες και συγγενείς είχαν επανειλημμένως ενημερώσει την αστυνομία, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα, για την κακοποίηση των τριών κοριτσιών από τον πατέρα τους.

Έκτοτε, ενώσεις και ορισμένοι βουλευτές αγωνίζονται για να αποκτήσει η Ρωσία νομοθεσία που θα αφορά ειδικά τη βία στο οικογενειακό περιβάλλον.

Σχετικό νομοσχέδιο δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά η υιοθέτησή του παραμένει κάτι το υποθετικό. Αξιωματούχοι της ορθόδοξης εκκλησίας έχουν ταχθεί κατά και 200 οργανώσεις, κυρίως θρησκευτικές, επέδωσαν αίτηση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να μπλοκάρει τη λήψη τέτοιων μέτρων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ