- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ευρεία πλειοψηφία για τους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον
Νέα δημοσκόπηση για τις επικείμενες εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου
Βρετανία: Οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον οδεύουν να εξασφαλίσουν ευρεία πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου (δημοσκόπηση YouGov).
Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον οδεύει να εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία — 68 εδρών — στη Βουλή των Κοινοτήτων στις πρόωρες εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, καταφέρνοντας βαριές απώλειες στους Εργατικούς σε περιοχές που θεωρούνται προπύργιά τους, σύμφωνα με μια πολυαναμενόμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες βράδυ.
Αν οι Βρετανοί προσέρχονταν στις κάλπες σήμερα Πέμπτη, οι Τόρις του Τζόνσον θα εξασφάλιζαν 359 έδρες (+42 από τις προηγούμενες εκλογές, το 2017) ενώ οι Εργατικοί, η αξιωματική αντιπολίτευση του Τζέρεμι Κόρμπιν, θα υφίσταντο βαριά ήττα καταλαμβάνοντας 211 έδρες (–51), σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, την πρώτη της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας που συμπεριλαμβάνει προβλέψεις για το πώς θα μεταφραστεί το αποτέλεσμα των εκλογών σε αριθμούς εδρών.
Εάν η δημοσκόπηση αυτή επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πιο ευρεία νίκη των Συντηρητικών από το 1987 και τον θρίαμβο της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Τα κέρδη των Τόρις αναμένεται να καταγραφούν πάνω απ’ όλα «σε βάρος των Εργατικών στον Βορρά και στα Μίντλαντς», στην κεντρική Αγγλία, σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος πολιτικών ερευνών του ινστιτούτου YouGov, τον Κρις Κέρτις.
Το φαινόμενο προβλέπεται από το ινστιτούτο ότι θα είναι ιδιαίτερα αισθητό σε οχυρά των Εργατικών όπου οι πολίτες είχαν ταχθεί με μεγάλη διαφορά υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, προκαλώντας «ρωγμές στον κόκκινο τοίχο», αναφέρει ανακοίνωσή του ινστιτούτου για τα ευρήματα της έρευνάς του. Συγκεκριμένα, το YouGov προβλέπει πως οι Τόρις θα αποσπάσουν 47 έδρες: 44 από τους Εργατικούς, δύο από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και εκείνη του πρώην προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.
Μια από τις μικρότερες παρατάξεις που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι σκοτσέζοι εθνικιστές του SNP, αναμένεται να αυξήσουν θεαματικά τη δύναμή τους, από τις 8 έδρες στις 43. Πολύ πιο ανεπαίσθητη θα είναι η άνοδος της κοινοβουλευτικής δύναμης των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών (+1, στις 13), ενώ για τους ουαλούς εθνικιστές, το Plaid Cymru (4), όπως και για τους Πράσινους (1), τα ευρήματα του YouGov αναγγέλλονται διατήρηση του status quo. Το Κόμμα του Μπρέξιτ του Νάιτζελ Φαράζ δεν προβλέπεται να εξασφαλίσει καμιά έδρα.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε ασυνήθιστα μεγάλο δείγμα — 100.000 ψηφοφόρων — τις επτά τελευταίες ημέρες. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε, αυτή των προσωπικών συνεντεύξεων, είχε επιτρέψει την ακριβή πρόβλεψη του αποτελέσματος των εκλογών του 2017, ότι δηλαδή κανένα κόμμα δεν θα εξασφάλιζε πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες δημοσκοπήσεις, που έφεραν τους Τόρις να επικρατούν.
Αν συνυπολογιστούν τα περιθώρια στατιστικού σφάλματος του μοντέλου του YouGov, οι Συντηρητικοί θα καταλάβουν από 328 ως 385 έδρες, ωστόσο επισημαίνεται ότι υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο οι ψηφοφόροι να αλλάξουν γνώμη μέχρι τη 12η Δεκεμβρίου.
Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Μπόρις Τζόνσον έχει βάλει το Brexit στο επίκεντρο, υποσχόμενος να το ολοκληρώσει την 31η Ιανουαρίου, την ημερομηνία που ορίστηκε έπειτα από τρεις αναβολές. Η δημοσκόπηση του YouGov καταδεικνύει ότι πλέον επαφίεται στον ίδιο τον Τζόνσον να κερδίσει, ή να χάσει, τις εκλογές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.