Κοσμος

Σεισμός στην Αλβανία: Στο πλευρό των πληγέντων η Ευρώπη

Ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας - Τι δήλωσε ο επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φονικός σεισμός στην Αλβανία
Φονικός σεισμός στην Αλβανία/© EPA/VALDRIN XHEMAJ

Σε ισχύ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για τους σεισμόπληκτους της Αλβανίας.

Τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόπιν αιτήματος των αλβανικών αρχών, μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Μέχρι στιγμής 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 600 τραυματίστηκαν, την ώρα που το κόστος των ζημιών είναι ανυπολόγιστο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπαρίσταται στην Αλβανία αυτήν τη δύσκολη ώρα» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι ομάδες από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία μεταβαίνουν στη σεισμόπληκτη χώρα. Ο κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε, επίσης, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Κροατία, τη Γαλλία, την Εσθονία, την Τσεχία και την Τουρκία για τις προσφορές βοήθειας που έκαναν προς την Αλβανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε..

Νωρίτερα, ο κ. Στυλιανίδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, στον οποίο μετέφερε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αλβανικό λαό και την ετοιμότητα της ΕΕ για παροχή βοήθειας.

Την ίδια στιγμή το σύστημα Copernicus έχει ενεργοποιηθεί για την παραγωγή δορυφορικών εικόνων των πληγεισών ζωνών, ενώ το κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης 24/7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε επαφή με τις αλβανικές αρχές και συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση. Η Ε.Ε. θα αναπτύξει, επίσης, ομάδα πολιτικής προστασίας για να βοηθήσει τις αρχές να συντονίσουν την απάντηση και να αξιολογήσουν τις υλικές ζημιές.

Ανέσυραν ζωντανούς 42 ανθρώπους από τα ερείπια

Τουλάχιστον 42 άτομα διασώθηκαν από τα ερείπια κτηρίων που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον σεισμό, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί, δήλωσε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας της Αλβανίας Ογκέρτα Μαναστιρλίου, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 300 γιατροί και νοσηλευτές παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα στους τραυματίες.

Η υπουργός δήλωσε ότι «35 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Τραυμάτων των Τιράνων, με 9 από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση». Η ίδια τόνισε ότι στο περιφερειακό νοσοκομείο του Δυρραχίου τουλάχιστον νοσηλεύονται 25 τραυματίες αλλά, όπως είπε, η κατάστασή τους δεν είναι ανησυχητική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ