Κοσμος

Θρήνος στην Αλβανία: Στους 21 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες για να εντοπίσουν ζωντανούς στα χαλάσματα - Ξεπερνούν τους 600 οι τραυματίες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φονικός σεισμός στην Αλβανία
Φονικός σεισμός στην Αλβανία/© EPA/VALDRIN XHEMAJ

Τραγωδία δίχως τέλος στην Αλβανία, με τα θύματα του καταστροφικού σεισμού να αυξάνονται στους 18 και τα νοσοκομεία στα Τίρανα να γεμίζουν με τραυματίες.

Σε 21 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό στην Αλβανία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό από το Υπουργείο Άμυνας της βαλκανικής χώρας. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 600, 9 εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Φόβοι για δεκάδες αγνοούμενους. Τα περισσότερα θύματα ήταν στο Δυρράχιο και την κωμόπολη Θουμάνι (βόρεια των Τιράνων). Στη γειτονική πόλη Κούρμπιν, ένας 50χρονος σκοτώθηκε όταν πήδηξε πανικόβλητος στο κενό από το μπαλκόνι του σπιτιού του. Ένας άλλος άνδρας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, καθώς ο δρόμος υποχώρησε λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης. Μη επανδρωμένο πτητικό μέσο (drone) κατέγραψε δραματικές εικόνες στο Δυρράχιο.

Οι αρχές της γείτονος έχουν επιστρατεύσει δυνάμεις του στρατού για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, την ώρα που εντείνεται η αγωνία για εγκλωβισμένους στα χαλάσματα κτιρίων που κατέρρευσαν. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες εθελοντών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και απομακρύνουν με γυμνά χέρια κομμάτια μπετόν και τούβλα. Μέλη των σωστικών συνεργείων δήλωσαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται και η ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της, καλύπτοντάς τον με το σώμα της. Υπενθυμίζεται ότι ομάδα της ΕΜΑΚ βρίσκεται στην Αλβανία και έχει ήδη εντοπίσει δύο ζωντανούς στα χαλάσματα.

Στο Θουμάνι, οι διασώστες ψάχνουν σε ό,τι απέμεινε από ένα πενταόροφο κτίριο, ενώ οι ένοικοι που γλίτωσαν, φωνάζουν τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων, ελπίζοντας ότι θα πάρουν απάντηση. Ο 50χρονος Ντουλεϊμάν Κολαβέρι ανησυχεί για την 70χρονη μητέρα του και την 6χρονη ανιψιά του που έμεναν στον 5ο όροφο. «Δεν ξέρω αν είναι νεκρές ή ζωντανές... Φοβάμαι. Ακούγονται φωνές (από τα χαλάσματα), μόνο ο Θεός ξέρει» ανέφερε γεμάτος απόγνωση.

Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και στο Δυρράχιο, όπου αστυνομικοί και στρατιώτες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν 9 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, από πολυκατοικία που καταστράφηκε ολοσχερώς. «Είναι τρομερό, είναι φρικτό. Ελπίζουμε να βγουν ζωντανοί» είπε, κλαίγοντας, ένας 25χρονος, ο Αστρίτ Κάνι.

Albania: Drone footage captures earthquake aftermath amid Durres rescue ops

Ισοπεδώθηκαν πολυκατοικίες - Τεράστιες ζημιές

Την ίδια στιγμή ανυπολόγιστο παραμένει το κόστος των υλικών ζημιών. Όπως μετέδωσαν αλβανικά ΜΜΕ, έχουν καταγραφεί εκτεταμένες ζημιές σε μια ακτίνα που καλύπτει το κεντρικό τμήμα της βαλκανικής χώρας με επίκεντρο το Δυρράχιο και τα Τίρανα.

Πολυκατοικίες κατέρρευσαν και αυτοκίνητα καλύφθηκαν από μπάζα και πέτρες. Οι ζημιές φθάνουν μέχρι την πόλη Σκόδρα στον Βορρά και το Φίερι στο Νότο. Οι Βρυξέλλες, κατόπιν αιτήματος των αλβανικών αρχών, ενεργοποίησαν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Albania earthquake: six dead and several injured after 6.4-magnitude quake hits Albania

Albania: Man recovered from rubble as post-quake rescue ops in Durres continue

Διάγγελμα Ράμα: «Δείξτε αλληλεγγύη, υπομονή και ηρεμία»

Σε ένα σύντομο διάγγελμα μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από «τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ». Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι τα σωστικά συνεργεία θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για «να σώσουν ανθρώπινες ζωές από τα ερείπια» που άφησε πίσω του το σαρωτικό χτύπημα του Εγκέλαδου. Ο Αλβανός πρωθυπουργός γνωστοποίησε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανοί 46 άνθρωποι.

Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος κάλεσε τον αλβανικό λαό να δείξει «αλληλεγγύη, υπομονή και ηρεμία». Εξέφρασε, επίσης, τις ευχαριστίες του προς αρκετές χώρες για την έμπρακτη ετοιμότητα και αλληλεγγύη «που δείχνουν στο πλευρό του αλβανικού λαού σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Έλληνες διασώστες εντόπισαν ζωντανούς

Μεταξύ των κρατών που έσπευσαν να παράσχουν τη δική τους συμπαράσταση είναι και δύο μονάδες ΕΜΑΚ της Ελλάδας. Οι Έλληνες διασώστες έφθασαν οδικώς στις σεισμόπληκτες περιοχές μέσω Κακαβιάς και αεροπορικώς μέσω αεροδρομίου Τιράνων. Ήδη, έχουν εντοπίσει δύο εγκλωβισμένους και προσπαθούν να τους απομακρύνουν από τα ερείπια.

Η γη δεν σταματά να τρέμει - Έστησε σκηνές ο στρατός για τους άστεγους

Την ίδια στιγμή ο στρατός δημιουργεί υπαίθριους καταυλισμούς με σκηνές, προκειμένου να στεγαστεί ο μεγάλος αριθμός των άστεγων.

Η επιστροφή στα σπίτια είναι δύσκολη, καθώς ο κίνδυνος νέων ισχυρών μετασεισμών είναι αυξημένος και ήδη πολλά σπίτια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Παράλληλα, ο φόβος των πολιτών είναι μεγάλος, με πολλούς κατοίκους σε Τίρανα και Δυρράχιο να προτιμούν να διανυκτερεύσουν στα αυτοκίνητά τους ή σε κάποιο από τα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας.

Μέχρι τώρα καταγράφηκαν περισσότερες από 25 μετασεισμικές δονήσεις. Η ισχυρότερη ήταν μεγέθους 5.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τρεις ώρες μετά τον μεγάλο σεισμό. Ακολούθησε σεισμική δόνηση, μεγέθους 5 Ρίχτερ, στις 14.14 τοπική ώρα.

Δείτε φωτογραφίες από την επιχείρηση διάσωσης στα χαλάσματα...

Φονικός σεισμός στην Αλβανία
Φονικός σεισμός στην Αλβανία/© ΕPA/VALDRIN XHEMAJ

Φονικός σεισμός στην Αλβανία
Φονικός σεισμός στην Αλβανία/© EPA/VALDRIN XHEMAJ

Φονικός σεισμός στην Αλβανία
Φονικός σεισμός στην Αλβανία/© EPA/VALDRIN XHEMAJ

albania-earthquake-3.jpg
Φονικός σεισμός στην Αλβανία/© EPA/MALTON DIBRA

Φονικός σεισμός στην Αλβανία

Φονικός σεισμός στην Αλβανία

Φονικός σεισμός στην Αλβανία

Φονικός σεισμός στην Αλβανία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ