- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κλάους Γιοχάνις: Φαβορί για πρόεδρος της Ρουμανίας
Αναμένεται να είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των εκλογών
Ρουμανία: Ο φιλοευρωπαίος Κλάους Γιοχάνις φαβορί να κερδίσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
Ο φιλοευρωπαίος απερχόμενος πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις είναι φαβορί να κερδίσει μία δεύτερη θητεία στον δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξάγονται σήμερα με αντίπαλο την αριστερή πρώην πρωθυπουργό Βιορίτσα Νταντσίλα.
Αν και η νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2014 είχε προκαλέσει έκπληξη, ο 60χρονος Γιοχάνις σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση εμφανίζεται φαβορί για τον δεύτερο γύρο, αφού ήρθε πρώτος και στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 10 Νοεμβρίου όταν συγκέντρωσε το 38% των ψήφων.
Οι εκλογές αυτές αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη φιλοευρωπαϊκή τάση της Ρουμανίας, σε αντίθεση με άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, όπου κυριαρχούν λαϊκιστές και εθνικιστές πολιτικοί.
Ο Γιοχάνις έχει αντίπαλό του την 55χρονη Νταντσίλα, η οποία ήρθε στο πολιτικό προσκήνιο τον Ιανουάριο του 2018 όταν ανέλαβε τα ηνία της κυβέρνησης έπειτα από αίτημα του πρώην επικεφαλής στο Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος πλέον εκτίει ποινή φυλάκισης για διαφθορά.
Έπειτα από 21 δύσκολους μήνες η κυβέρνηση Νταντσίλα ανατράπηκε τον Οκτώβριο από το κοινοβούλιο και αντικαταστάθηκε από ένα κεντροδεξιό υπουργικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL), στο οποίο ανήκει και ο Γιοχάνις.
Η έβδομη πιο πολυπληθής χώρα της ΕΕ με 19,4 εκατομμύρια κατοίκους, στη Ρουμανία υπάρχουν τεράστιες κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των κατοίκων των πόλεων, το επίπεδο ζωής των οποίων πλησιάζει στα ευρωπαϊκά πρότυπα, και των κατοίκων της υπαίθρου που είναι μεταξύ των πιο φτωχών στην Ευρώπη. Σχεδόν ένας στους δύο Ρουμάνους ζει στην ύπαιθρο.
Τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν στις 07:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας και κλείνουν στις 19:00. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα θα γίνουν γνωστές αμέσως, ενώ τα μερικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το βράδυ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι θα βλέπουν οι χρήστες
Tι υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές
Η πρόσβαση που μειώνει τη διαδρομή από 28 σε 11 μίλια
Συνελήφθη ο καπετάνιος και επτά μέλη του πληρώματος
Οι πολίτες της χώρας αποφάσισαν μέσω δημοψηφίσματος
Διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικά και βασανιστήρια
Η εφαρμογή Edge και η βοήθεια της AI
Έτοιμη να συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία
Τριπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι
«Μακάρι να μπορούσα να την αγκαλιάσω», δήλωσε η γυναίκα
Από το Τέξας στη Σικελία
Ο Χρίστος Γεωργάλας στο βιβλίο του «Ημερολόγιο Γάζας» περιγράφει την αποκλεισμένη Παλαιστίνη ως μια συλλογικότητα που για χάρη της το άτομο υπερβαίνει εαυτόν, ακόμα και τον φόβο του θανάτου
Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης
Τι υποστήριξε για το επίμαχο καρέ και ποιους «βλέπει» πίσω από το σχέδιο εκβιασμού της
Αναφορές για τραυματίες
Σχεδόν τρεις ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες
«Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σκάφος του» - Η μοιραία στροφή και η επέμβαση των αρχών
Απευθύνει έκκληση για την ενότητα των μουσουλμανικών χωρών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.