Κοσμος

Η Βολιβία απέρριψε την αμνηστία στον Έβο Μοράλες

Ανοίγει το Κογκρέσο τον δρόμο για νέες εκλογές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έβο Μοράλες
Έβο Μοράλες / © EPA/Mario Guzmán

Βολιβία: Απορρίφθηκε το αίτημα χορήγησης αμνηστίας στον πρώην πρόεδρο Έβο Μοράλες.

Η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίν Άνιες απέρριψε το αίτημα που είχαν υποβάλει οι γερουσιαστές ώστε να χορηγηθεί αμνηστία στον πρώην πρόεδρο Έβο Μοράλες που έχει αυτοεξοριστεί στο Μεξικό.

Το Κίνημα για τον Σοσιαλισμό (MAS), το κόμμα του Μοράλες, είχε προτείνει ένα νομοσχέδιο στη Γερουσία με το οποίο θα εξαιρείτο ο πρώην πρόεδρος από ποινικές διώξεις. Την Παρασκευή, ο υπουργός Εσωτερικών Αρτούρο Μουρίγιο ανακοίνωσε ότι η μεταβατική κυβέρνηση διεξάγει έρευνα σε βάρος του Μοράλες για υποκίνηση ταραχών και τρομοκρατική δραστηριότητα εναντίον των νέων αρχών της χώρας.

«Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι όποιος διέπραξε εγκήματα, όποιος χλευάζει τους νόμους, δεν θα αμνηστευθεί», είπε η Άνιες, η οποία ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στις 12 Νοεμβρίου, 48 ώρες μετά την παραίτηση του Μοράλες.

Ολοταχώς για νέες εκλογές

Αμφότερα τα σώματα του Κογκρέσου της Βολιβίας ενέκριναν χθες το νόμο για την ακύρωση των εκλογών της 20ης Οκτωβρίου, με το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα και δρομολόγησαν τις εξελίξεις για μία νέα εκλογική αναμέτρηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες. Η εξέλίξη αυτή δίνει μία διέξοδο στην πολιτική κρίση.

Η μεταβατική πρόεδρος Ζανίν Ανιές, πρώην Γερουσιάστρια κι αντίπαλος του Μοράλες, έχει δηλώσει πως προτίθεται να υπογράψει τον νόμο ώστε να τεθεί σε εφαρμογή, δεν έχει όμως αποσαφηνίσει πότε θα το πράξει.

Η έγκριση του νόμου επιτεύχθηκε μετά τον τερματισμό των κινητοποιήσεων κατά της προσωρινής κυβέρνησης, με στόχο τον διάλογο, έπειτα από εβδομάδες συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας, που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 30 ανθρώπους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ