Κοσμος

«Χαστούκι» για τη Ryanair - Καταχρηστική η χρέωση χειραποσκευών

Τελεσίδικη η απόφαση του δικαστηρίου στην Ισπανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ryanair
Ryanair / © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Δικαστήριο στην Ισπανία έκρινε παράνομη, καταχρηστική και υπερβολική την πολιτική της Ryanair να χρεώνει τη μεταφορά χειραποσκευής.

Δικαστήριο στην Ισπανία έκρινε παράνομη, καταχρηστική και υπερβολική την πολιτική του ιρλανδικού αερομεταφορέα χαμηλού κόστους Ryanair να χρεώνει τη μεταφορά χειραποσκευής.

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε επιβάτης που κλήθηκε να πληρώσει 20 ευρώ για μια δεύτερη μικρή χειραποσκευή.  Το δικαστήριο διέταξε την Ryanair να επιστρέψει στην επιβάτη τα 20 ευρώ που κατέβαλλε εντόκως, για την μεταφορά μίας ακόμη χειραποσκευής 10 κιλών.

Ο ειρηνοδίκης του ισπανικού δικαστηρίου χαρακτήρισε την πολιτική της μεγαλύτερης στην Ευρώπη αεροπορικής εταιρείας «υπερβολική», προσθέτοντας ότι παραβιάζει το ισπανικό δίκαιο και «περιορίζει τα δικαιώματα που αναγνωρίζει ο νόμος στον επιβάτη». Ωστόσο, απέρριψε την απαίτηση αποζημίωσης, λέγοντας ότι αν και «ο επιβάτης υπέστη οργή και αδυναμία να πληρώσει το επιπλέον απρόβλεπτο κόστος κατά την επιβίβαση», η δυσφορία δεν φθάνει σε επίπεδο που να δικαιολογεί αποζημίωση. Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε: «Η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει την πολιτική αποσκευών της Ryanair ούτε στο παρελθόν ούτε στο μέλλον, καθώς είναι μια μεμονωμένη περίπτωση που παρερμήνευσε την εμπορική ελευθερία μας να καθορίσουμε το μέγεθος των χειραποσκευών στις πτήσεις μας». Ο δικαστής της Μαδρίτης αποφάσισε ότι οι χειραποσκευές, θα μπορούσαν εύκολα να μεταφερθούν στην καμπίνα, στηριζόμενος σε ισπανικό νόμο, που επιτρέπει στους επιβάτες να μεταφέρουν χειραποσκευές χωρίς πρόσθετο κόστος.

Η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν μπορεί να προσβληθεί.

Η νέα πολιτική της Ryanair τέθηκε σε ισχύ στις 15 Ιανουαρίου του 2018. Oι επιβάτες (με εξαίρεση αυτούς που έχουν αγοράσει την υπηρεσία προτεραιότητας επιβίβασης), μπορούν να μεταφέρουν μόνο μία μικρή χειραποσκευή, ενώ την δεύτερη, θα πρέπει να την παραδίδουν στην πύλη επιβίβασης, δωρεάν. Η Ryanair επιτρέπει μόνο μικρές σακούλες ως χειραποσκευές αν μπορούν να στοιβάζονται κάτω από το κάθισμα μπροστά. Έχοντας πληρώσει € 35,69 για την πτήση τον Ιανουάριο, η επιβάτης προσπάθησε να επιβιβαστεί με μια τσάντα και μια μικρή βαλίτσα, η οποία δεν ζύγιζε περισσότερα από 10 κιλά. Το πλήρωμα της είπε ότι έπρεπε να πληρώσει επιπλέον, δεδομένου ότι δεν είχε αγοράσει ένα εισιτήριο προτεραιότητας.

Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι παρά την απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης, δεν θα αλλάξει την πολιτική της με τις αποσκευές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ