- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Σαλβίνι αντιμέτωπος με ένα νέο κοινωνικό κίνημα, τις «σαρδέλες»
«Οι Σαρδέλες» εναντιώνονται στις ξενοφοβικές πολιτικές του θέσεις
Ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα νέο, απρόβλεπτο αντίπαλο, το νέο κοινωνικό κίνημα «Le Sardine».
Είναι κίνημα που αποτελείται κυρίως από νέους, χωρίς κομματικό χρωματισμό, και με οργανωτική βάση τις επαφές τους στο Facebook. Διαδηλώνουν βουβά και, όπως λένε, στριμωγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο σαν σαρδέλες. Θέλουν να δείξουν ότι οι Ιταλοί δεν συμμερίζονται την ξενοφοβική πολιτική του γραμματέα της Λέγκα, και να στείλουν το μήνυμα ότι ο Σαλβίνι δεν πρέπει να κερδίσει τις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές της Μπολόνια, στις 26 Ιανουαρίου.
Η αρχή έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Μπολόνια, με πάνω από 12.000 διαδηλωτές που γέμισαν την κεντρική πλατεία Piazza Maggiore. Χθες, στην δεύτερη κινητοποίησή τους, στην Μόντενα, «οι πολιτικοποιημένες» σαρδέλες συγκέντρωσαν 7.000 ανθρώπους, παρά την δυνατή βροχή.
Ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στους ιταλούς πολιτικούς
Το κίνημα αυτό, στηρίζει και ο διάσημος ιταλός παίκτης του βόλεϊ Ιβάν Ζάιτσεβ, ο οποίος είναι ρωσικής καταγωγής. Πήρε μέρος στην χθεσινή διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του πρώην υπουργού Εσωτερικών και στην συνέχεια τόνισε: «οι γονείς μου είναι Ρώσοι αλλά είμαι πέρα για πέρα ιταλός. Δεν δέχομαι να πέσει, η χώρα μου, στα χέρια όσων μισούν τους συνανθρώπους τους λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, του χρώματος του δέρματος ή της εθνικότητάς τους». Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα PD συγχαίρει τους οργανωτές των «Sardine» για τις κινητοποιήσεις, αλλά δεν υπάρχει άμεση εμπλοκή του.
Όσο για την Λέγκα, είναι σαφές ότι ανησυχεί, κυρίως για τον αυθόρμητο χαρακτήρα της όλης αυτής πρωτοβουλίας. Η οποία θα υιοθετηθεί, όπως φαίνεται, και από άλλες περιοχές της χώρας. «Ξέρουμε καλά ότι πρόκειται, κυρίως, για αριστερούς που, ούτως ή άλλως, δεν θα με ψήφιζαν ποτέ», δηλώνει η Λουτσία Μποργκοντζόνι, υποψήφια περιφερειάρχης της Λέγκα στην περιοχή της Μπολόνια. Μερίδα του συντηρητικού Tύπου αναφέρει ότι μερικοί από τους οργανωτές, φέρονται να προέρχονται από τον πολιτικό χώρο επιρροής του προοδευτικού πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.
Αλλά η πλειοψηφία των σχολιαστών προειδοποιεί την Λέγκα: πρωτοβουλίες σαν και αυτή, που έχει τις ρίζες της στην κοινωνία των πολιτών, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους πολιτικούς. Ιδίως σε εκείνους που συνηθίζουν να διαφημίζουν την δράση τους μέσω του διαδικτύου και πλήθος σέλφι.
Πηγή: Deutsche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα η κηδεία του
Η ιστορία πίσω από τη θρυλική φωτογραφία
Εν μέσω οικονομικών δυσκολιών και υψηλών τιμών πετρελαίου
Πόσο μεγάλες είναι οι στρατιωτικές βάσεις και τι κάνουν
Ο εισαγγελέας Νέιθαν Χόχμαν ισχυρίστηκε ότι ο Μπερκ σκότωσε τη 14χρονη Ρίβας στις 23 Απριλίου 2025
Η σπάνια περίπτωση που άλλαξε τη ζωή δύο γυναικών
Τι δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι απειλές Τραμπ προς Ισπανία και Ιταλία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στη νέα απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που εισέρχονται από την ΕΕ
Στο μικροσκόπιο οικονομικές σχέσεις και κληρονομιές εκατομμυρίων δολαρίων
Σημείωσε ότι η παρουσία των Αμερικανών αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι «αυτός δεν είναι τρόπος να αντιμετωπίζουμε στενούς εταίρους»
Έχουν κάνει βήματα προόδου, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουν ποτέ σε συμφωνία, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος
Επιδιώκει να διευρύνει το φάσμα των παρόχων AI που εργάζονται στον στρατό
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Το οπτικό υλικό αποτυπώνει πιθανές ενδείξεις κινδύνου που δεν αξιολογήθηκαν εγκαίρως
Η ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας
Νυχτερινή επιχείρηση υψηλής ακρίβειας με φορτηγό και εξειδικευμένο συνεργείο στο κέντρο του Λονδίνου
Τα πρώτα πορίσματα αποκλείουν το ενδεχόμενο το πολυτελές γιοτ να βυθίστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.