Κοσμος

Χάος στο Ιράν: Η αύξηση των καυσίμων άναψε φωτιές στους δρόμους

Μαινόμενοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με δυνάμεις ασφαλείας - Καταγγελίες για χρήση αστυνομικών πυρών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βίαια επεισόδια με έναν νεκρό στο Ιράν μετά τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης.

Ξεχειλίζει η λαϊκή οργή στο Ιράν, καθώς χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά των μεγάλων αυξήσεων στην τιμή της βενζίνης. Σημειώθηκαν βίαια επεισόδια με τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ένας άνθρωπος. Διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά άοπλων πολιτών. Στις φλόγες τυλίχτηκε κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, ενώ πυρπολήθηκαν και αυτοκίνητα.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη ροή των πληροφοριών, η κυβέρνηση του Ιράν «μπλόκαρε» το Ίντερνετ. Ωστόσο, τα social media «γέμισαν» από εικόνες των βίαιων επεισοδίων στους δρόμους. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

 

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν Αμπντολρεζά Ραχμάνι Φάζλι δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα ενεργήσουν για να αποκαταστήσουν την ηρεμία, εάν όσοι διαμαρτύρονται για τις τιμές της βενζίνης «καταστρέφουν δημόσια περιουσία», καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις επεκτείνονται σε ολόκληρο το Ιράν.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής αυτοσυγκράτηση και έχουν ανεχθεί τις διαδηλώσεις. Αλλά, καθώς η ηρεμία και η ασφάλεια του λαού είναι προτεραιότητά μας, θα πράξουν το καθήκον τους και θα αποκαταστήσουν την ηρεμία, εάν οι επιθέσεις κατά δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας συνεχισθούν» προειδοποίησε ο υπουργός.

Αρκετοί ήταν οι οδηγοί που έσβησαν τα αυτοκίνητά τους στις εθνικές οδούς, δημιουργώντας τεράστιο μποτιλιάρισμα.

https://publish.twitter.com/?query=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FBBCFattahi%2Fstatus%2F1195869015849213957&widget=Tweet

 

https://publish.twitter.com/?query=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FHadiNili%2Fstatus%2F1195776499955011584&widget=Tweet