Κοσμος

Τίποτα δεν είναι αιώνιο στη Ρώμη - Κινδυνεύει με έξωση το Caffè Greco

«Δεν σωζόμαστε ακόμα κι αν πουλάμε 13 ευρώ τον καπουτσίνο»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κινδυνεύει με έξωση το ιστορικό Caffè Greco καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην αστρονομική αύξηση του ενοικιοστασίου του.

Στις 5 Δεκεμβρίου κρίνεται το μέλλον του πιο ιστορικού καφέ της Ρώμης και ίσως όλης της Ευρώπης. Το μαγαζί στο οποίο έχουν πιει το καφέ τους προσωπικότητες από τον Κάρολο Ντίκενς μέχρι την πριγκίπισσα Νταϊάνα απειλείται με έξωση γιατί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην αύξηση του ενοικίου που έχουν επιβάλλει οι ισραηλινοί ιδιοκτήτες του.

Το συμβόλαιο μίσθωσης έληξε το 2017 και δεν θα ανανεωθεί. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το Caffè Greco στην Πλατεία της Ισπανίας είναι μια από τις ακριβότερες της ιταλικής πρωτεύουσας και του κόσμου. Εκεί έχουν τα καταστήματα όλοι οι διάσημοι οίκοι μόδας. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται από το 1760 το ιστορικό καφέ που άνοιξε ο Έλληνας Νικόλα ντελλά Μανταλένα ανήκει στο Ισραηλιτικό Νοσοκομείο Ρώμης, σύμφωνα με το οποίο τα έσοδα από την είσπραξη των ενοικίων καλύπτουν ανάγκες του νοσοκομείου και των ασθενών.

Μεταξύ της διοίκησης του νοσοκομείου και των διαχειριστών του καφέ δεν υπάρχει συμφωνία για την τιμή του νέου ενοικίου. «Πληρώνουμε σήμερα 22.000 ευρώ το μήνα» αναφέρει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Κάρλο Πελεγκρίνι, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε περισσότερα αλλά η τιμή των 120.000 ευρώ τον μήνα είναι σχεδόν εξαπλάσια».

«Η πρόταση είναι ακατανόητη και το ενοίκιο εκβιαστικό», πρόσθεσε ο Πελεγκρίνι.  «Είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε παραπάνω για να κρατήσουμε το καφέ ανοικτό, αλλά έξι φορές πάνω από το ποσό που καταβάλλουμε τώρα είναι εξοργιστικό. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μάχη», κατέληξε.

Στις 22 Οκτωβρίου πολιτιστικοί σύλλογοι της Ρώμης διοργάνωσαν έναν μαραθώνιο για τη διάσωση του Caffè Greco κερνώντας καφέδες και γλυκά σε όλο τον κόσμο της Πλατείας της Ισπανίας. Και η αλήθεια είναι ότι ο καφές του Greco είναι… αλμυρός.