Κοσμος

Το κρυφό σχέδιο των Τούρκων για να πάρουν τους 8 στρατιωτικούς

Η αποκάλυψη και τα έγγραφα – ντοκουμέντα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τούρκοι στρατιωτικοί
Τούρκοι στρατιωτικοί © ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αποκάλυψη: Έτσι είχαν εξαναγκάσει τον Τσίπρα οι Τούρκοι να πει «ναι» στην έκδοση των 8 «πραξικοπηματιών».

Έγγραφα-ντοκουμέντα με τα οποία αποκαλύπτεται πως οι Τούρκοι είχαν καταφέρει να πείσουν την κυβέρνηση Τσίπρα να πει το «ναι» στην έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, ενώ ο Ερντογάν τους κατηγορεί ως πραξικοπηματίες, έβγαλε στη δημοσιότητα το Nordic Monitor.

Σημειώνεται ότι το Nordic Monitor εδρεύει στη Στοκχόλμη, και καλύπτει θρησκευτικά, ιδεολογικά και εθνοτικά κινήματα και ριζοσπαστικές ομάδες, με ιδιαίτερη έμφαση στην Τουρκία.

Σύμφωνα λοιπόν, με τα έγγραφα που εξασφάλισε o Abdullah Bozkurt για λογαριασμό του Nordic Monitor και τα οποία χαρακτηρίζονται εμπιστευτικά έγγραφα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών,  το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διαβίβασε εντολές στις Διοικήσεις των Χερσαίων Δυνάμεων και στις αεροπορικές μονάδες στις 16 Ιουλίου 2016 στις 16:15, λέγοντάς τους να εκτελέσουν ένα σχέδιο για να φέρουν το ελικόπτερο και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς πίσω, από Ελλάδα. Ο στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία στην Αθήνα ενημερώθηκε επίσης για τη διαταγή.

Μάλιστα, μία ώρα αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσοβλου έγραψε στο Twitter ότι μίλησε με τον τότε έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά και ισχυρίστηκε πως στη μεταξύ τους επικοινωνία ο κ. Κοτζιάς τον διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στην Τουρκία τους 8 στρατιωτικούς το συντομότερο δυνατό.

cavusoglu_greece_tweet.jpg

Η ίδια πηγή μεταδίδει πως η Διοίκηση των Χερσαίων Τουρκικών Δυνάμεων ήρθε σε επαφή με την το ελληνικό τμήμα της Ιντερπόλ, όταν έγινε γνωστό στις 11.50 στις 16 Ιουλίου 2016, πως οι 8 στρατιωτικοί προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με ένα ελικόπτερο Sikorsky S70 Black Hawk, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Μάλιστα, στην επικοινωνία τουρκικών κι ελληνικών αρχών αναφέρονταν επακριβώς τα ονόματα των «8». Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα, φέρεται να ενημερώνει την τουρκική πως οι «8» ζήτησαν άσυλο, αλλά και πως θα επιστρέψουν στην Τουρκία και τους «8» και το ελικόπτερο με το οποίο κατέφτασαν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο Abdullah Bozkurt, οι μυστικές διαταγές του τουρκικού Γενικού Επιτελείου να επιστρέψουν, τόσο το Sikorsky όσο και οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί στην Τουρκία, μεταβιβάστηκαν στη μονάδα αεροπορίας της Διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων με τον κώδικα «Harekat Yıldırım» (Operation Lightning), ο οποίος με τουρκικούς στρατιωτικούς όρους σημαίνει ότι η επιχείρηση έπρεπε να τεθεί σε κίνηση εντός 10 λεπτών από την παραλαβή της διαταγής.

Ωστόσο, η συμφωνία «πάγωσε», όταν οι ελληνικές Αρχές κατέγραψαν το αίτημα για άσυλο και τον λόγο πήρε η Δικαιοσύνη, δίνοντας εντολή στην ελληνική Ιντερπόλ να σταματήσει την οποιαδήποτε διαδικασία απέλασης.

Τα έγγραφα:

nordic1.png

nordic2.png

nordic3.png

nordic4.png

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ