Κοσμος

Βραζιλία: Με το ένα πόδι εκτός φυλακής ο πρώην πρόεδρος Λούλα

Θέμα ωρών η αποφυλάκισή του, καθώς εκδόθηκε η δικαστική απόφαση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα/ © EPA/ANTONIO LACERDA

Αντίστροφη μέτρηση για την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου Λούλα στη Βραζιλία, καθώς εκδόθηκε η δικαστική απόφαση.

Ελεύθερος θα είναι σε λίγες ώρες ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το RT, η δικαστική απόφαση έχει εκδοθεί, με αποτέλεσμα ο χρόνος να μετρά αντίστροφα για την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, ο οποίος βρέθηκε στη δίνη ενός σκανδάλου διαφθοράς και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. «Δεν υπάρχει πλέον καμία βάση για την εκτέλεση της ποινής» αναφέρει ο δικαστής στο σκεπτικό του.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε (με ψήφους 6-5) να καταργήσει τη νομολογία, σύμφωνα με την οποία κάποιος που έχει καταδικαστεί, οδηγείται στη φυλακή εφόσον απορριφθεί η πρώτη έφεσή του, έστω και αν δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει.

Η συγκεκριμένη απόφαση, πάντως, ενδέχεται να οδηγήσει στην απελευθέρωση σχεδόν 5.000 άλλων φυλακισμένων.

Από την αναγνώριση στη... φυλακή

Ο Λούλα οδηγήθηκε στη φυλακή τον Απρίλιο του 2018, λίγο καιρό μετά την απόρριψη της προσφυγής του από το Εφετείο, μολονότι είχε ακόμη τη δυνατότητα να προσφύγει σε ανώτερα δικαστήρια.

Κατηγορήθηκε για παθητική διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε μια υπόθεση που αφορούσε την ανακαίνιση εξοχικού που σκόπευε να αγοράσει με αντάλλαγμα την ανάθεση συμβάσεων σε κατασκευαστική εταιρεία. Η ποινή του μειώθηκε σε δεύτερο βαθμό, από 12 σε 8 χρόνια και 10 μήνες κάθειρξη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ