Κοσμος

Η 14χρονη Άννα δολοφονήθηκε από συμμαθητές της – Αποδόθηκε δικαιοσύνη

Πρόκειται για τα νεότερα άτομα που καταδικάζονται στην Ιρλανδία για δολοφονία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η άγρια δολοφονία της Ana Kriegel σόκαρε την Ιρλανδία, ενώ οι δύο έφηβοι δολοφόνοι καταδικάστηκαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Δύο έφηβα αγόρια καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της συμμαθήτριάς τους  Ana Kriégel, την οποία παρέσυραν σε εγκαταλελειμμένο κτίριο, τη χτύπησαν άγρια, την κακοποίησαν σεξουαλικά και εν τέλει τη σκότωσαν, σε μια ιστορία που συγκλόνισε την Ιρλανδία.

Το δικαστήριο του Δουβλίνου καταδίκασε το ένα αγόρι σε ισόβια με δυνατότητα αναθεώρησης της ποινής μετά από 12 χρόνια, ενώ το δεύτερο αγόρι καταδικάστηκε σε 15 χρόνια με δυνατότητα αναθεώρησης μετά από οκτώ χρόνια.

Τα αγόρια, που ήταν 13 ετών το 2018 –όταν έγινε το έγκλημα–, αρνήθηκαν αρχικά τις κατηγορίες και τους δόθηκε ανωνυμία κατά τη διάρκεια της δίκης λόγω της ηλικίας τους. Ονομάστηκαν Αγόρι Α και Αγόρι Β. Το Αγόρι A καταδικάστηκε εκτός από το φόνο και για σεξουαλική επίθεση.  

Το γυμνό σώμα της της 14χρονης Ana Kriégel βρέθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι τρεις ημέρες μετά την εξαφάνισή της τον Μάιο του 2018. Ένας ιατροδικαστής βρήκε 50 με 60 περιοχές τραυματισμού στο κεφάλι και το σώμα της μαθήτριας, καταλήγοντας ότι η αιτία του θανάτου της ήταν τραύμα στο κεφάλι και το λαιμό.  

Στις 14 Μαΐου, η Ana είχε αφήσει το σπίτι της με το Αγόρι Β, νωρίς το βράδυ, πιστεύοντας ότι την πήγαινε να συναντήσει ένα αγόρι που της άρεσε. Την οδήγησαν στο εγκαταλελειμμένο σπίτι στο Lucan στο Δουβλίνο. Εκεί την περίμενε το Αγόρι Α το οποίο της επιτέθηκε και την δολοφόνησε ενώ το Αγόρι B παρακολούθησε.

Οι γονείς του θύματος δήλωσαν ότι «αποδόθηκε δικαιοσύνη για την Ana», αλλά ο Patric Kriégel, ο πατέρας του θύματος, πρόσθεσε ότι το «για πάντα δεν είναι αρκετό» όσον αφορά το πόσο χρόνο θα περάσουν οι δολοφόνοι στη φυλακή. 

Την πρώτη ημέρα της δίκης, η μητέρα της Ana δήλωσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της ήταν πολύ ευάλωτη και ότι ήταν ένα παιδί «κλειστό». Τους μήνες πριν τη δολοφονία της φέρεται να είχε πέσει θύμα bullying στο σχολείο που πήγαινε, εκεί που οι δύο συμμαθητές της έγιναν οι δολοφόνοι της.

Το κορίτσι είχε κακή όραση και ακοή εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας και αυτό ήταν η ανησυχία των γονιών της για το πώς την αντιμετώπιζαν τα άλλα παιδιά. Δεν περίμεναν ποτέ πως δύο συμμαθητές της θα έφταναν στο φόνο. Η υπόθεση απασχόλησε όλη την Ιρλανδία και αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τη σχολική βία και την τιμωρία τέτοιων εγκλημάτων.