Κοσμος

Ολλανδία: Πανεπιστήμιο σκάβει τον τάφο των φοιτητών του

Το πρότζεκτ είναι τόσο δημοφιλές που χρειάστηκε λίστα προτεραιότητας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το πανεπιστήμιο Radboud στην ολλανδική πόλη Nijmegen έχει ανοίξει τάφους για κάθαρση των φοιτητών, ώστε να μπορούν να νιώθουν περισσότερη ζωντάνια.

Το πανεπιστήμιο Radboud στην ολλανδική πόλη Nijmegen αποφάσισε να προσφέρει μια ομολογουμένως προτότυπη εμπειρία στους φοιτητές του, οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της φοιτητικής ζωής και την αβεβαιότητα για το μέλλον, Τους ανοίγει τάφους με σκοπό την κάθαρσή τους.  

Στο σχετικό βίντεο φαίνεται ένας τάφος σε κήπο, πίσω από μια εκκλησία του πανεπιστημίου, στον οποίο έχει τοποθετηθεί ένα χαλάκι και μια κουβέρτα για  άνεση.

Ο εμπνευστής του πρότζεκτ,  John Hacking, ο οποίος εργάζεται στην εκκλησία του πανεπιστημίου, εξήγησε πως αυτό θα βοηθήσει τους νέους να εκτιμήσουν περισσότερο την ομορφιά της ζωής, να αποφύγουν τον υπερκαταναλωτισμό και να αναζωογονηθούν. 

«Το τέλος της ζωής, ο θάνατος, είναι ένα ταμπού, δύσκολο για τους φοιτητές να το συζητήσουν, ειδικά στις ηλικίες 18,19,20», δήλωσε ο Hacking .

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ίδιων των μαθητών, το πρότζεκτ αυτό είναι τόσο δημοφιλές που χρειάστηκε να μπουν σε λίστα προτεραιότητας. 

Η Ajuna Soerjadi μια φοιτήτρια που συμμετείχε στο εγχείρημα είπε, περιγράφοντας τι ένιωθε ξαπλωμένη στον τάφο: «Όταν σκέφτεσαι για το θάνατο, σκέφτεσαι αυτόματα για τη ζωή. Αυτό συμβαίνει επειδή συνειδητοποιείτε ότι η ζωή δεν είναι ατελείωτη και ότι όλοι θα πεθάνουμε σε ένα σημείο. Σε κάνει να σκεφτείς τι θέλω να κάνω στη ζωή και τι νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό, τι πιστεύει η καρδιά μου, τι θέλει να κάνει ο νους μου».

Το πρότζεκτ με όνομα «memento mori», που σημαίνει «να θυμάσαι ότι θα πεθάνεις», έχει διάρκεια από 30 λεπτά έως 3 ώρες ανάλογα με το πόσο επιθυμεί ο κάθε φοιτητής να μείνει μέσα στον τάφο.