Κοσμος

Με τις ευλογίες Ερντογάν νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Πέντε εντός του 2020 - Πού σκοπεύει να «τρυπήσει» η Άγκυρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/©EPA/ERDEM SAHIN

Δεν ιδρώνει το αυτί του Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να ανάβει το «πράσινο φως» για πέντε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πέντε γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο εντός του 2020 προγραμματίζει η Τουρκία, μετά και την έγκριση που έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρά τις διεθνείς πιέσεις η Άγκυρα δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω, βάζοντας μπροστά το σχέδιό της να «τρυπήσει» σε διάφορα σημεία στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ΚΥΠΕ, ανάμεσα στα μέρη που θα γίνουν οι γεωτρήσεις, είναι και περιοχές στην κατεχόμενη Κύπρο.

Στόχος του προγράμματος είναι να συνεχιστούν οι δισδιάστατες έρευνες 3.000 χλμ και οι τρισδιάστατες έρευνες 20.707 χλμ. Γνωστοποιείται ακόμη ότι για το 2020 προβλέπεται να γίνει δημόσια επένδυση στον τομέα της ενέργειας, ύψους 13,864 δισ. τουρκικών λιρών. Με αυτά τα δεδομένα ο τομέας της ενέργειας θα είναι ο δεύτερος μετά τον τομέα της συγκοινωνίας στον οποίο θα γίνουν οι μεγαλύτερες επενδύσεις από την Τουρκία.

Στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας αναφέρεται επίσης ότι στόχος είναι ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στο Άκκουγιου να τεθεί σε λειτουργία το 2023 και οι υπόλοιποι μέχρι το τέλος του 2026.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ