Κοσμος

QC: Γεμάτο «κλοπιμαία» το Βρετανικό Μουσείο

Σφοδρή επίθεση του κορυφαίου δικηγορικού γραφείου - Κατηγορεί τη διοίκηση για αποδοχή κλεμμένων αρχαιοτήτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο/© EPA

«Κλεμμένη πολιτιστική ιδιοκτησία» και «αρχαιότητες που αφαιρέθηκαν με τη βία» έχει το Βρετανικό Μουσείο, σύμφωνα με κορυφαίο δικηγορικό γραφείο.

Το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι τίποτε άλλο από ένας χώρος γεμάτος «κλοπιμαία». Το QC, το κορυφαίο δικηγορικό γραφείο του Geoffrey Robertson, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στη διοίκηση, κάνοντας λόγο για «κλεμμένη πολιτιστική κληρονομιά» και «ξεναγήσεις στο μουσείο που είναι γεμάτο αντικείμενα που έχουν αφαιρεθεί με τη βία από άλλους λαούς». Το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο αγωνίζεται για την επιστροφή αρχαιοτήτων σε χώρες, από τις οποίες αυτές είχαν αφαιρεθεί με διάφορους τρόπους κατά το παρελθόν.

«Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου έχουν μετατραπεί στους μεγαλύτερους αποδέκτες κλεμμένης ιδιοκτησίας παγκοσμίως και ένα μεγάλο μέρος των λαφύρων δεν εκτίθενται καν στο κοινό» υποστηρίζει ο Robertson, καλώντας τη διοίκηση να επιστρέψει τα αρχαιολογικά ευρήματα που αφαιρέθηκαν από τις χώρες που βρίσκονταν υπό βρετανική κατοχή στο παρελθόν. Όπως εξηγεί, το Βρετανικό Μουσείο δεν σταματά να διαδίδει σειρά από «προσεκτικά κατασκευασμένα ψέματα και μισές αλήθειες» για το πώς ο λόργος Έλγιν «έσωσε» τα γλυπτά του Παρθενώνα από την καταστροφή ή για το πώς πέρασαν οι αρχαιότητες αυτές στην κατοχή του με νόμιμο τρόπο.

Ιδιαίτερη θέση στη λίστα του δικηγορικού γραφείου έχουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, η πέτρινη κεφαλή από το Νησί του Πάσχα και τα μπρούτζινα του Μπενίν που ήρθαν από τη Νιγηρία.

Ο Robertson κατηγορεί, εκτός από το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο στο Παρίσι καθώς και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη ως «εγκυκλοπαιδικά» μουσεία που κρατούν κλειδωμένους θησαυρούς άλλων λαών, οι οποίοι «κατακτήθηκαν με πόλεμο και δολιότητα».

Τι απαντά το Βρετανικό Μουσείο

Από τη μεριά της, η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου απάντησε πως οι ξεναγήσεις που αφορούν άλλους πολιτισμούς γίνονται από αλλοδαπούς ξεναγούς και πως τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα μετά την έγκριση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ