Κοσμος

Πώς έσωσε η ίδια τον άνδρα της που ήταν σε κώμα

Η απίστευτη ιστορία ενός ζευγαριού από την Καλιφόρνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τομ Πάτερσον - Στέφανι Στράθντι
Τομ Πάτερσον - Στέφανι Στράθντι

Σύζυγος ρωτά τον άνδρα της που είναι σε κώμα αν θέλει να ζήσει κι αυτός απαντά ναι, σφίγγοντας της το χέρι. Τότε αποφάσισε να τον σώσει.

Όταν ο Τομ Πάτερσον άρχισε τους ακατάσχετους εμετούς κατά τη διάρκεια διακοπών στην Αίγυπτο το 2015, νόμιζε ότι είχε πάθει τροφική δηλητηρίαση. Έκανε λάθος. Στην πραγματικότητα, είχε μολυνθεί από ένα τρομερά ανθεκτικό υπερ-βακτήριο στα αντιβιοτικά και μόνο η αποφασιστικότητα της συζύγου του και μια επαναστατική νέα θεραπεία ήταν ικανά να τον σώσουν.

Για καλή του τύχη, η Στέφανι Στράθντι, η σύζυγός του, είναι επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και γνώριζε πως ο άντρας της είναι βαριά άρρωστος, αλλά ταυτόχρονα ήταν αποφασισμένη να μην τον αφήσει να πεθάνει. Έτσι αποφάσισε να κάνει αυτό που είχε διαβάσει σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά ότι οι άνθρωποι σε κώμα ακούν αυτά που τους λες. Για αυτό τον ρώτησε: «Τομ θέλεις να ζήσεις; Αν ναι, σφίξε μου το χέρι», κι ο Τομ της έσφιξε τόσο το χέρι.

Η Στέφανι αν και δεν ήταν γιατρός γνώριζε για το βακτήριο, το Acinetobacter baumannii από τις σπουδές της στη μικροβιολογία. Ευτυχώς για τον Τομ, τελικά, οι γιατροί κατάφεραν να βρουν μερικά σούπερ-αντιβιοτικά που μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν το σούπερ-βακτήριο, με αποτέλεσμα να τον σταθεροποιήσουν.

Πώς όμως, έφτασαν όμως στη σωτηρία του Τομ; Οι γιατροί είχαν δύο επιλογές: Είτε να αφαιρέσουν το απόστημα χειρουργώντας το είτε με αναρρόφηση, αφαιρώντας το υγρό. Η πρώτη επιλογή, η εγχείριση, θεωρήθηκε επικίνδυνη γιατί η παραμικρή διαρροή του υγρού στην κυκλοφορία του αίματος θα μπορούσε να προκαλέσει σηπτικό σοκ στον οργανισμό.

Ωστόσο, αυτό συνέβη μία ημέρα πριν από την αναρρόφηση. Κάτι που σήμαινε πως του απέμεναν ελάχιστες ώρες ζωής. Τότε ήταν που η Στέφανι τον ρώτησε αν θέλει ν ζήσει.

Ψάχνοντας σε καντάρια βιβλία κι έρευνες, η Στέφανι βρήκε τους Βακτηριοφάγους (Bacteriophage). Κάτι άλλα μικροσκοπικοί ιοί που επιτίθενται σε βακτήρια. Μάλιστα, πριν από την πενικιλίνη, οι αυτοί ήταν τα κύρια συστατικά των αντιβιώσεων. Και τότε, άλλαξε η θεραπεία και ο Τομ γύρισε στη ζωή όπως πριν. Σήμερα, ζουν ευτυχισμένοι στο Σαν Ντιέγκο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.